Подвижните акустични лещи: акцентът в аудиосистемата на Audi RS 6


6
ян.
2020

От няколко години Bang & Olufsen доставя на Audi звукови системи. Най-голямо впечатление правят премиум уредбите – не само заради качеството на възпроизвеждане, но и благодарение на визията си. Т.нар. „високочестотни акустични лещи“ на таблото са най-видната част в целия интериор: когато инфоразвлекателната система е изключена, лещите се скриват в таблото, а щом е активирана, двете лещи излизат нагоре.

Но какъв е смисълът лещите изобщо да ходят нагоре-надолу? „Чисто шоу“, казва Грег Сикора, инженер от Harman (доставчикът, който притежава марката Bang & Olufsen). При всяко стартиране аудиосистемата трябвало да бъде „събудена“, разкрива Сикора. Така за пътниците се създава изживяване, което да ги радва след качване в автомобила. Зад целия театър обаче няма техническа функция – съвсем спокойно лещите могат да бъдат поставени и във фиксирано положение. Премиум системи със същата функция се използват не само в RS 6, но и в други модели на Audi. Подвижните високоговорители не са ново изобретение и не са запазени за моделите на Audi – централният говорител на BMW Серия 6 (F13) също беше с подвижна леща.

До 16 високоговорителя в RS 6 Avant

Премиум аудиосистемата в новото Audi RS 6 Avant получава освен двете високочестотни акустични лещи още 14 високоговорителя. Четири от тях са разположени в близост до тавана и по желание осигуряват 3D-ефект при възпроизвеждане. Алгоритъмът зад тази 3D-опция е създаден от института „Франхофер“, който е разработил и МР3-технологията. Аудиосистемата в Audi RS6 работи с 15-канален усилвател с мощност до 705 вата. Още не можем да кажем колко дълго Bang & Olufsen ще използва подвижните акустични лещи.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >