Поглед назад в бъдещето: The classic Mini Electric.

На New York International Auto Show 2018 MINI представя един особен експонат: вариант на класическия малък автомобил с чисто електрическо задвижване, който предлага радост от шофирането при нулеви локални емисии в стила на традиционната британска марка.

3003
2018

Със световната премиера на един изключителен автомобил на New York International Auto Show (30 март до 8 април 2018 г.) британският автомобилен производител MINI за пореден път демонстрира своите очаквания за чисто електрическата радост от шофирането в типичния стил на богатата на традиции марка.

The classic Mini Electric комбинира историческата визия на класическия малък автомобил с иновативната задвижваща техника за градската мобилност на бъдещето. С типичното за марката намигане MINI дава ясен сигнал за своя ангажимент да превърне придвижването с нулеви локални емисии в неразривна част от неподражаемата характеристика на марката.

The Classic Mini Electric е резултат от едно въображаемо пътуване във времето, при което историята на марката се обогатява с една страница, изпълнена в буквалния смисъл с високо напрежение. Така „оригиналът“ от втората половина на миналия век се превръща в симпатичен посланик на загрижеността за околната среда и в една форма на устойчивата мобилност, чието бъдеще тепърва започва.

Само преди няколко месеца на международното автомобилно изложение във Франкфурт през есента на 2017 година бе показано как съвсем скоро електрическата мобилност в градски условия ще бъде обогатена с харизма, индивидуален стил и радост от шофирането в лицето на едно изцяло ново, модерно MINI. MINI Electric Concept е представено като предвестник на първия произвеждан в голяма серия чисто електрически модел на марката.  Още през 2019 година – по случай 60-тия рожден ден на classic Mini – от поточните линии на завода на MINI в Оксфорд ще слезе електромобилът, разработен на базата на актуалното MINI 3 врати.

С това MINI отново поема пионерската роля при устойчивата мобилност, след като през 2008 година марката представи MINI E. Този автомобил, произведен в малка серия от около 600 екземпляра, е базиран на предишния модел на MINI 3 врати и премина през полеви тестове във всекидневни условия, при които са събрани ценни данни за разработката на първия чисто електрически модел на BMW Group. Тези тестове изиграват централна роля при разработката на BMW i3 (среден разход на електроенергия: 13,6 – 13,1 кВтч/100 км; СО2 емисии: 0 г/км), което жъне успехи от 2013 година по целия свят.

Междувременно MINI прави и още една крачка по пътя към една нова ера на електрическата мобилност. При Plug-in хибридния модел MINI Cooper S E Countryman ALL4 (среден разход на гориво: 2,3 – 2,1 л/100 км; среден разход на електроенергия: 14,0 – 13,2 кВтч/ 100 км; СО2 емисии от горивото: 52 – 49 г/км) комбинацията между двигател с вътрешно горене и електрическо задвижване осигурява системна мощност от 165 кВт/ 224 к.с., както и специфично за хибрида задвижване на четирите колела. С това моделът с 5 врати от премиум компактния сегмент се превръща във всестранен талант в много отношения. Той гарантира радост от шофирането при всякакви пътни условия, ползва силата на двата си двигателя за мощни ускорения и може да се движи изцяло на електричество до скорост от 125 км/ч. С тези свои качества MINI Cooper S E Countryman ALL4 има значителен принос за световния пазарен успех на електрифицираните автомобили на BMW Group.

За разлика от тях представеният в Ню Йорк classic Mini Electric ще остане уникат. За негова основа е послужил един по-късен, прецизно реставриран екземпляр на classic Mini Cooper. В своя втори живот като електромобил лакираният в червен цвят малък автомобил е допълнен с бял покрив и характерните ленти на предния капак, както и жълтото лого на MINI Electric вплетено в емблемата и джантите. Електрическият класик остава верен на характера на марката не само със своята визия. Спонтанно разгръщащата се мощ на електромотора осигурява едно ново измерение на неподражаемото Go-kart усещане, благодарение на което британският малък автомобил се радваше на популярност по целия свят още в първоначалната си форма.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин