Поглед в бъдещето на MINI

1706
2016

С MINI VISION NEXT 100 марката MINI отговаря на най-важните въпроси за мобилността при градски условия на бъдещето. Основната идея на прототипа е щадящата ресурсите форма на индивидуалната мобилност. Под мотото „Every MINI is my MINI“ става дума за иновативната интерпретация на „Car Sharing“. В бъдеще почитателите на MINI ще могат винаги и навсякъде да имат достъп до своето напълно индивидуално MINI. MINI на бъдещето ще е винаги на разположение, то ще взима своя водач напълно автоматизирано от желаното местоположение и ще се адаптира към неговия напълно индивидуален стил на живот. Тази нова, изработена по мярка мобилност на MINI VISION NEXT 100 е базирана на всеобхватно свързаната дигитална интелигентност.

Визията на колата се адаптира ситуативно към съответния потребител и неговото настроение. Според това се променят дори и цветът на покрива и светлинното настроение в интериора. С цветните, графични и съобразени с водача прожекции MINI предлага персонализирани предложения за шофиране и информация за съответния потребител. Типичният за всяко MINI централен кръгъл уред в кокпита при MINI VISION NEXT 100 е интерпретиран по нов начин и се нарича Cooperizer. При MINI VISION NEXT 100 той свети разнообразно подобно на калейдоскоп. Цветовете и графиките символизират богатата на нюанси дигитална интелигентност на автомобила. Тя предлага на съответния водач индивидуални базови настройки по отношение на развлеченията, комуникациите, активния и автономен режим на движение. енията, комуникациите, активния и автономен режим на движение. По време на шофиране чрез Cooperizer водачът може проактивно с въртящи се бутони да избира атмосферата в интериора, както и режима на шофиране. MINI на бъдещето като цяло предлага всички възможни опции на един напълно оборудван и движещ се автономно автомобил. Особеното при него е, че съответният потребител може гъвкаво и ситуативно да избира съответните опции според собствените си предпочитания.

Една особена функция на Cooperizer може да бъде активирана с бутона „Inspire Me“: с нея MINI възпроизвежда интересни данни за съответния водач на базата на вече запазени негови потребителски данни. По този начин водачът може лесно да бъде вдъхновен: MINI VISION NEXT 100 например му предлага индивидуалните MINI настройки на предпочитан от него творец, чиято изложба той е посетил наскоро. Или му предлага маршрут с много завои до излизане от града, като по време на шофирането MINI VISION NEXT 100 от само себе си променя настройките си с тези на едно John Cooper Works.

Воланът винаги присъства в интериора, въпреки че автомобилът естествено може да се движи и автономно. Когато например искате да ползвате времето си да други задачи или актуалната ситуация на пътя не обещава голяма радост от шофирането. При MINI VISION NEXT 100 автономното шофиране играе важна роля при пътуванията без водач, например до станцията за зареждане, за почистване, до паркинга или по пътя към следващия потребител. За преминаване от активен в автономен режим на шофиране водачът просто трябва да премести волана по средата между себе си и спътника си. По този начин се осигурява и повече пространство за краката на пътниците и се облекчава качването и слизането във все по-задръстените големи градове.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин