Повече фини прахови частици от електромобилите

0701
2021

От дълго време фините прахови частици доминират в новините. Кризата с корона вируса малко като че поизмести темата. Сега обаче е възможно тя отново да се върне на преден план – заради по-голямото си тегло електромобилите произвеждат повече фин прах.


Фините прахови частици като че ли вече не са в центъра на вниманието – в момента всички говорят за корона вируса. Според последни проучвания нарастващият брой електромобили може да доведе до увеличаване на фините прахови частици. Това може да звучи доста изненадващо, тъй като хората си мислят, че тези частици се появяват във въздуха и оттам в белите дробове на хората от изгорелите газове на колите с двигатели с вътрешно горене.

По-голямото тегло означава по-голямо триене

Само на пръв поглед обаче е така. Причината: само една част от фините прахови частици идват от двигателите с вътрешно горене. Проучвания са доказали, че триенето на гумите, причиненото от спирачното действие триене и самата пътна настилка имат своя голям „принос“ в замърсяването с фини прахови частици. А този дял се увеличава значително от „чистите автомобили“. Заради тежките си пакети с батерии Plug-in-хибридите и специално електромобилите тежат повече от сравнимите автомобили с двигател с вътрешно горене. Следователно триенето на гумите им с повърхността на пътната настилка е по-голямо. Тези емисии, които не са резултат на изгарянето на горивната смес в двигателите с вътрешно горене не са регулирани както другите вредни емисии.

Трафикът в градовете ще се увеличава все повече

Проблемът е, че до 2050 превозните средства в градовете ще се удвоят – следователно ще се увеличат и вредните емисии, които не са резултат от изгарянето на горивната смес в двигателите с вътрешно горене. Тоест, по-големият брой електромобили няма да намали фините прахови частици в градовете – напротив, ще ги увеличи.

При спирането изпреварват колите с двигател с вътрешно горене

При електромобилите почти няма триене, причинено от спирачното действие. Така, че спирачните накладки се използват само при малка част от сериозните спирания.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин