Повече простор, повече Golf – световна премиера на новия Golf Variant и Golf Alltrack

1009
2020

Световна премиера за новия Golf Variant – компактният комби модел вече е още по-просторен, по-динамичен и предлага повече дигитални технологии от когато и да било преди. По-внушителното пространство за пътници и багаж, изключително богатото стандартно оборудване и новите видове задвижване с mild хибридна технология и двигателите с двойно дозиране на добавка AdBlue® са наистина авангардни постижения в класа. Своята пазарна премиера отбелязва и новият Golf Alltrack – версията на Golf Variant със система за двойно предаване и SUV характер. Предварителните продажби на Golf Variant на пазара в Германия започват на 10 септември и постепенно ще последват и на пазарите в останалите европейски страни.

Отговорният за продажбите член на управителния съвет на Volkswagen леки автомобили Юрген Щакман сподели – ​​„Компактният и изключително просторен отвътре Golf Variant успя да убеди със своите качества над 3 милиона клиенти от момента на пазарната премиера на първото поколение през 1993 година. Последната генерация на модела, която впечатлява със своя прекрасен дизайн и с най-модерното арматурно табло в своя пазарен сегмент, прави гигантска стъпка напред по отношение на дигитализацията. Освен това той достига извънредно високи стандарти с ефективното си задвижване, гарантира максимална безопасност и предлага значително повече пространство – всичко това го превръща в перфектния семеен автомобил. Почитателите на по-динамичните модели от своя страна несъмнено ще харесат новия Golf Alltrack. Изпълнявайки ролята на своеобразен кросоувър между Golf Variant и SUV моделите на марката, той предлага перфектната комбинация от вътрешно пространство, технологични иновации и удоволствие зад волана и извън пътищата с твърда настилка, благодарение на ефективната система за двойно предаване.“

Привлекателен външен дизайн. В сравнение с предходното поколение, външният дизайн на новия Golf Variant демонстрира значително по-ясна и динамична линия. Оформлението на предницата показва отчетливо близката родствена връзка с новото осмо поколение на Golf, но в останалата част от каросерията Variant демонстрира своите типични и уникални черти, сред които характерната линия на покрива, която се снижава и изравнява в задната си част, както и скосеното като при спортните купета разположение на задния прозорец. Общата дължина на новото поколение достига 4633 милиметра, а Variant вече може да се похвали с междуосие от 2686 милиметра (увеличение в размер на 66 милиметра в сравнение с предходния модел). Ръстът по отношение на общата  дължина променя пропорциите и придава на Variant по-издължен и нисък силует. Фаровете и задните светлини при новото поколение неизменно използват LED технология.

Обширно вътрешно пространство. Увеличението на общата дължина и междуосието естествено се отразяват благоприятно на размерите на интериора на новия Golf Variant. Допълнителната дължина по отношение на междуосието се използва почти изцяло за увеличение на простора в купето, в което могат да пътуват изключително удобно петима пътници. Като цяло вътрешната дължина е нараснала с 48 милиметра до 1 779 милиметра и тъй като това автоматично е довело до увеличение с 48 милиметра на пространството в областта на краката,  допълнителният обем има особено забележим положителен ефект върху комфорта – особено за пътниците на задните места.

Багажното отделение също предлага внушителен обем – при използване на пространството до горния ръб на облегалката на задната седалка, то предлага полезен обем от 611 литра (6 литра повече в сравнение с Golf Variant 7). При пълно натоварване до покрива с поставена преградна мрежа и използване на пространството до облегалките на предните седалки, полезният обем се увеличава до невероятните 1642 литра, което е увеличение в размер на 22 литра в сравнение с възможностите на предходното поколение. Ако и двете ръце са заети с покупки или друг тежък багаж, допълнително предлаганият електрически механизъм на капака на багажника със сензорно управление на отварянето може да се задейства и с леко движение на крака пред задната броня на Golf Variant.

Новите задвижващи системи предлагат чиста ефективност. Ярък пример в тази насока е eTSI с 48 V технология и 7-степенна DSG трансмисия с два съединителя, например – ремъчният стартер-генератор с 48 V, 48-волтовата литиево-йонна акумулаторна батерия и модерният TSI двигател се съчетават в едно, формирайки нова високоефективна mild хибридна задвижваща система. Сред основните предимства на новия eTSI е значително по-ниският разход на гориво, тъй като Golf Variant изключва турбокомпресорния бензинов двигател с директно впръскване винаги когато това е възможно, за да премине в режим на движение по инерция с нулев разход и нулеви локални емисии. За да се използва това предимство, всички eTSI двигатели са комбинирани стандартно с автоматична предавателна кутия с два съединителя (7-степенна DSG) – без способностите на DSG, практически незабележимото преминаване между фазата на движение по инерция и включването на TSI не би било възможно. Освен това 7-степенният DSG управлява смяната на предавките много икономично, съхранявайки оптимално инерцията и съответно енергията на движение във всяка пътна ситуация. Разбира се, новото поколение на Golf Variant се предлага и с модерни TDI двигатели с така нареченото „двойно дозиране” – двойно впръскване на добавката AdBlue® и SCR (Selective Catalytic Reduction) система за селективна редукция на емисиите с два катализатора, която значително намалява емисиите на азотен окис (NOx) и превръща TDI двигателите, които ще могат да се поръчат скоро за новия модел, в едни от екологично най-чистите и ефективни дизелови двигатели в световен мащаб.

Нови нива на оборудване и богата гама стандартни възможности и удобства. Специалистите на Volkswagen са реструктурирали изцяло нивата на оборудване на Golf Variant, като над базовата версия „Golf“ вече са линиите на оборудване „Life“, „Style“ и „R-Line“. Усъвършенстваните стандартни функции на основния модел вече включват система Lane Assist за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение, асистираща система Front Assist с функция за подкрепа на водача при аварийно спиране City Emergency Braking System и разпознаване на пешеходци Pedestrian Monitoring, новата система за автоматично спиране при опасност от сблъсък с насрещно движещо се превозно средство при завиване на кръстовище, електронна блокировка на диференциала XDS, предупреждения за опасност на пътя от системата Car2X, комфортната система Keyless Start за стартиране без ключ и автоматично управление на светлините. Част от стандартното вътрешно оборудване на новия модел са цифровият блок контролни прибори Digital Cockpit Pro, онлайн инфотейнмънт системата Composition с 8,25-инчов сензорен екран, гамата онлайн услуги и функции We Connect и We Connect Plus, мултифункционалният волан, автоматичната климатична инсталация Air Care Climatronic и Bluetooth интерфейса за свързване на мобилни телефони.

Независим вариант на новото поколение – новият Golf Alltrack. Втората генерация на Golf Alltrack отбелязва пазарната си премиера паралелно с тази на новия Golf Variant. В качеството си на своеобразен кросоувър между Golf Variant и популярните SUV модели, новият Golf Alltrack се отличава с включена в стандартното оборудване система за постоянно задвижване на четирите колела 4MOTION, увеличен клиренс и характерен all-terrain дизайн със специфично оформление на броните и индивидуално изпълнение на интериора. С това оборудване новият модел демонстрира забележително универсални качества и  е напълно ефективен и при движение извън пътищата с твърда настилка. Едновременно с това и благодарение на системата за двойно предаване, Golf Alltrack е подходящо за теглене на внушителни товари с допустимо тегло до 2000 килограма. Във всички останали технологични аспекти Golf Alltrack съответства на характеристиките на новия Golf Variant – в допълнение към изцяло цифровото арматурно табло, оборудването му включва допълнителни асистиращи системи като Travel Assist (асистирано шофиране със скорост до 210 км/ч) и новата матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT.

Успешен модел. Golf Variant е неизменна част от продуктовата гама на Golf от 1993 година насам и може да се похвали с около 3 милиона продадени автомобила през годините. Към днешна дата са представени общо пет поколения на модела, всеки от които е базиран технологично на версията на хечбека от съответното поколение на Golf. Моделът има амбицията да отговори на изискванията на клиентите на марката в глобален мащаб и в момента се произвежда в завода на Volkswagen във Волфсбург, Германия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин