Повече мощност за Toyota Supra

1702
2020

След година производство новата Supra 3.0 вече е преработена. Освен значително повишение на мощността 6-цилиндровият модел получава и преработено шаси, както и лимитирана специална версия. Първоначално обновената модификация ще бъде достъпна само за щатския пазар.

Черната алкантара и сините контрастни шевове са част от специалната версия А91.

Както и досега, под предния капак работи 3-литровият „шестак“ на BMW, носещ означението В58. Той вече ще генерира 387, а не 340 к.с., като максималният въртящ момент ще бъде вдигнат от 495 на 499 Нм. Това е постигнато посредством нова изпускателна система с по-добър термомениджмънт и с нови бутала. Последните намаляват степента на сгъстяване от 11:1 на 10,2:1. По този начин двигателят ще се развърта по-пъргаво, а максималната мощност ще бъде постигана вече не при 5000, а при 5800 об/мин. Ускорението от 0 до 60 мили в час (0-97 км/ч) по данни на Toyota трябва да бъде свалено от 4,1 на 3,9 сек. Спринтът до 100 км/ч ще отнема само 4 сек. Единствената трансмисия ще бъде 8-степенна автоматична.

Карбоновият спойлер не само изглежда убийствено добре, но и трябва да осигури по-добро аеродинамично притискане.

Шасито също е „пипнато“. Допълнителни алуминиеви „разпънки“ в зоната на радиатора трябва да увеличат устойчивостта срещу усукване на каросерията. Амортисьорите са преработени и имат нови ограничители. Преработен е софтуерът за електронното сервоуправление, адаптивното окачване и ESP. Като цяло, с всички тези мерки Toyota е подобрила стабилността при движение по завои. В интериора вече е стандартен 8,8-инчовият дисплей, 6,5-инчовият отива в историята.

Синята екстериорна боя е запазена за А91 Edition (само за САЩ).

За новата моделна година е пусната лимитираната до 1000 екземпляра версия A91 Edition. Тя идва при клиентите с преработен „шестак“, карбонов заден спойлер, карбонови корпуси на страничните огледала, матовочерни джанти и декоративни ивици на С-колонките. Интериорът на специалната версия е облечен в черна алкантара с контрастни сини шевове. Те пасват идеално на синята боя за каросерията, достъпна само за А91 Edition. Обновената Supra ще бъде предлагана на пазара в САЩ от юни, към момента Toyota не разкрива данни за цените. Заради регулациите в Европа 6-цилиндровият мотор ще развива 340 к.с. – както досега.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин