Повече мощност за вановете от Серия 2 на BMW

BMW обновява вановете от Серия 2. Active Tourer и Gran Tourer получават фейслифт, който им осигурява повече мощност и по-добра свързаност

1001
2018

BMW преработва вановете си: Серия 2 Active Tourer и Серия 2 Gran Tourer са подложени на фейслифт, който им дава модифицирани двигатели и по-добра свързаност. Визуално BMW също „пипва“ двата модела. Типичните „бъбреци“ стават по-големи след обновяването, предната и задната престилка също са с ново оформление. Опционалните LED-фарове също са преработени, както и (също опционалните) LED-светлини за мъгла, които вече нямат да бъдат кръгли, а издължени. С изключение на Active Tourer като Plug-in хибрид всички модели имат по две ауспухови тръби. В интериора няма големи изненади. Благодарение на нова повърхност за седене базовите „кресла“ ще бъдат по-удобни, а изборът на тапицерии е по-голям. От BMW са променили и селектора за 7- и 8-степенните автоматици. Инфотейнмънт системата се оборудва с опционални тъчскрийн и гласово управление. Хората от Мюнхен обещават по-добра свързаност. Освен информация за трафика в Серия 2 Active Tourer и Серия 2 Gran Tourer могат да бъдат използвани различни Office-функции като E-Mail, календар или контакти. След фейслифта моделите ще „владеят“ Apple CarPlay, индукционно зареждане и ще имат WLAN-хотспот. Бензиновите и дизеловите двигатели ще бъдат по-мощни и ще харчат по-малко. Серия 2 Active Tourer ще разполага с до 231 к.с., а Gran Tourer – с максимум 192. Active Tourer Plug-in Hybrid 225xe iPerformance остава в гамата. Хибридът има пробег 45 км и генерира системна мощност 224 к.с. От март 2018 обновените версии ще бъдат при дилърите.

Промените в интериора са съвсем сдържани. Седалките са получили по-широка долна част за повече удобство. 6,5- или 8-инчовият централен дисплей вече може да бъде чувствителен на допир. По данни на BMW вановете от Серия 2 са лидери в сегмента по отношение на свързаност и асистиращи системи. Опционално и двата модела могат да бъдат оборудвани с най-новата система iDrive с тъчскрийн и гласово управление. Серийно Серия 2 Active Tourer и Серия 2 Gran Tourer се оборудват със SIM-карта, благодарение на която автомобилът получава информация за трафика в реално време, но така човек може да научава и мястото, където е паркирана колата. Plug-in Hybrid-ът дори разполага с т.нар. Digital Charging Service на борда. Програмата трябва да съдейства за оптимизиране разходите за зареждане.

С фейслифта и при двата вана BMW ще предложи нови възможности за индивидуализация. Към цветовете ще бъдат добавени още 2 – и по този начин общият им брой ще достигне 13. Клиентите ще могат да избират и сред шест нови модела джанти в размер до 19 цола. BMW обещава 24 възможности по отношение на тапицерията на седалките (текстилна, алкантара или кожа). Например за Sport Line тя е текстилна със сиви или оранжеви шевове. Допълнително BMW предлага нови интериорни лайстни от алуминий или черни повърхности с хромирани елементи. Освен базовата модификация има три варианта на обзавеждането: Luxury Line, Sport Line и спортния М-пакет. Опционално просторните „баварци“ могат да се движат частично автономно – благодарение на активен автопилот с функция Stop and go колата може сама да ускорява и да спира – и то при скорост до 140 км/ч. Налични са също асистент за автоматично спиране в градски условия и асистент за следене на лентата.

За да намали разхода и вредните емисии, BMW модифицира 4-цилиндровите двигатели на двата модела. Подобрения са коляновият вал, системата за газоразпределение, системата за турбопълнене и „топлинния мениджмънт“. Всички тези мерки осигуряват не само повече горивна ефективност, но и увеличение на мощността. Моторите след фейслифта са с 7 к.с. и 10 Нм над предшествениците си. При Active Tourer „конете“ варират от 109 до 231, а при Gran Tourer – oт 109 до 192. Новост е 7-степенната автоматична трансмисия Steptronic с два съединителя, но „ръчката“ с 6 предавки и 8-степенният „автомат“ остават налични. 4х4 е опция, само при най-мощната версия – 225i с 231 к.с., xDrive е серийно. При хибрида 225 xe iPerformance работи тандем от 3-цилиндров мотор със 136 к.с. и електродвигател с 88 к.с. Първият агрегат подава мощността си към предната ос, а вторият се грижи за задната. Чисто електрическият пробег е 45 км.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин