Победителят в Индианаполис взе рекордна парична награда

3005
2024

Джоузеф Нюгардън спечели легендарното състезание Инди 500 за втори пореден път – и грабна рекордни парични награди

С втория си пореден триумф на 500-те мили на Индианаполис Джоузеф Нюгардън се превърна в най-печелившия победител в знаменитото състезание. След успеха си американският пилот събра сума, равняваща се на около осем милиона лева – повече от всеки друг първенец в историята на Инди 500!

Общо наградният фонд за 2024 г. възлизаше на около 34 милиона лева. Само спонсорът Borg Warner даде на Нюгардън бонус от 800 000 лева.

В 108-ото издание на класиката пилотът на Penske взе първо място след вълнуващо изпреварване в последната обиколка, което изпрати мексиканеца Пато О’Уорд на второ място. Австралиецът Скот Диксън завърши трети.

Джоузеф Нюгардън спечели рекордно висока сума след успеха си на Инди 500

33-годишният Нюгардън е първият пилот след Елио Кастроневес през 2002 г., който успява да финишира първи на Инди 500 в две поредни години. „Няма по-добър начин от този да спечелиш това състезание“, въодушевено коментира Нюгардън. „Пато се бореше страхотно, той е невероятно чист пилот.“

О’Уорд загуби във финалния спринт

Асът на McLaren О’Уорд явно ще трябва да почака поне до 2025, ако иска да спечели класиката. Той беше на косъм от триумфа преди две години, но в крайна сметка бившият пилот от Формула 1 Маркус Ериксон не му даде победата. О’Уорд е смятан за голям талант, а името му често е спрягано за Формула 1 – където вече е тест пилот на McLaren.

Самото състезание започна със закъснение. Гръмотевична буря над трасето стана причина за 4-часово прекъсване, преди да бъде даден старт. Инди 500 си остава спектакъл, в който са се родили легенди, а Нюгардън остави по впечатляващ начин името си в историята.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин