Победа за Alpine в две категории при завръщането на рали „Монте Карло“

2601
2021

Петдесет години след първата си победа на рали „Монте Карло“ през 1971 г., Alpine се завърна в най-вълнуващото състезание в календара на WRC. Въпреки сложните и непредсказуеми условия, петте екипа с Alpine A110 стигнаха до финала и доминираха в категориите R-GT и 2WD.

След победоносната си поява на световната рали сцена миналия месец на ACI Rally Monza, този уикенд Alpine отново се включи в моторните спортове.

Известно със своите нетипични условия, които могат да включват дъжд, сняг, лед и мъгла в рамките на един и същи специален етап, рали „Монте Карло“ остава едно от най-престижните събития в международния календар.

Ужасяващи за повечето, предизвикателствата на ралито позволяват на Alpine да се превърне в легенда: първо с победа в категорията на Жак Ферет и Alpine A108 през 1964 г., след това успехът на Ове Андерсон и Alpine A110 1600S през 1971 г. и накрая троен подиум за Alpine A110 1800 в началото на WRC шампионата през 1973г.

Въпреки, че маршрутът трябваше да бъде съобразен с вечерния час в страната и ралито беше проведено без публика, 89-тото издание на надпреварата изпълни всички свои обещания, като предложи на участниците пълния набор от възможни капани на 110-годишнината от събитието.

Стартирайки зад няколко десетки участници със задвижване на четирите колела, автомобилите Alpine A110 Rally на Емануел Гигу, Рафаел Астие, Седрик Робер, Пиер Рагес и Филип Бафон бързо се натъкнаха на отсечки, които бяха по-трудни от всякога.

Игнорирайки условията, автомобилите Alpine A110 Rally поведоха в категорията “Две задвижващи колела” след първите два кални етапа в четвъртък, преди да разгърнат напълно потенциала си през мокрия петък и снежната и ледена събота.

Специалните етапи в неделя се оказаха все по-сложни, но и петте екипажа избегнаха клопките на маршрута и финишираха в Монако благодарение на впечатляващите качества на модела, проектиран и разработен от Signatech Automobiles.

В първото си Monte-Carlo Rally, Емануел Гигу доведе Alpine A110 Rally до победа в категориите R-GT и “Две задвижващи колела”, като завърши на 22-ро място в общото класиране. Лидер в категорията R-GT от SS2, французинът финишира преди FIA R-GT шампиона от 2018 г. Рафаел Астие и Седрик Робер. Въпреки липсата на опит в сравнение със своите колеги, Пиер Рагес и Филип Бафон завършиха в топ 50.

Благодарение на тези впечатляващи изпълнения, Alpine може достойно да отпразнува 50-годишнината от първата си победа в Монте Карло през 1971 г. Както и в миналото, Alpine демонстрира изключителна надеждност, довеждайки до финиша всичките пет стартирали с Alpine A110 екипажи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин