Победа за българския отбор в eкоралито на Исландия

1306
2024

Екипажът Калин Дедиков и Георги Павлов е първи в макадамовото eRally Iceland 2024 и взима ценни точки за Световния шампионат на FIA

Осмият кръг от Световния рали шампионат за серийни електрически автомобили Bridgestone FIA Eco-R се проведе в Исландия. С общ маршрут от 600 километра, над 350 километра състезателни отсечки и основна настилка макадам, екзотичното ’eRally Iceland 2024’ заслужено получи най-високия коефициент от 1.5 по критериите на Международната автомобилна федерация. За да си заслужат титлата на най-тежкото състезание в шампионата, организаторите бяха компресирали до максимум часовия график на ралито и времето между старта и финала беше общо 22 часа с включени само 6 часа регрупинг за дозареждане на електромобилите.

Отборът на Асоциацията за устойчива мобилност, който представя България в шампионата още от създаването му, участва в състезанието с екипаж Калин Дедиков/Георги Павлов с KIA e-Niro. Рекордно високите средни скорости зададени от организатора, достигащи над 80 км/ч спрямо специфичните условия в отсечките определено бяха по вкуса на нашите състезатели, но бяха и основен минус за постигане на добра енергийна ефективност със старото поколение KIA Niro. 

Още от старта българите се концентрираха в максимално добро представяне във всяка отсечка, загърбвайки енергийната ефективност, и оглавиха класирането след първи етап пред световните шампиони от Чехия Михал Здарски/Якуб Набелек с Hyundai New Kona и Гуидо Герини/Артур Прусак с KIA e-Niro. Във втори етап, включващ четири състезателни отсечки, чехите успяха да стопят преднината и финишираха на регрупинга в Рейкявик с 5,6 сек пред българите.

След рестарта на състезанието Дедиков и Павлов отново задаваха темпото и се доближиха до първото място, като стопиха преднината на чехите след девета отсечка до 0,02 секунди. Малко преди финала българите успяха да поведат в класирането и с най-добър резултат в последната отсечка завоюваха първата си победата в състезание от световния е-рали шампионат.

Екипажът на ASM Bulgaria Калин Дедиков/Георги Павлов с KIA e-Niro спечели безапелационна победа с преднина от 16,9 секунди пред Здарски/Набелек с Hyundai New Kona , а трети се наредиха испанският екипаж Шърли Белас/Антонио Басанта с Hyundai New Kona на над 2 минути от победителите.

В комбинираното класиране, включващо резултата от състезанието, умножен по коефициента на енергийна ефективност, постигнат от екипажите, българите се наредиха трети с 14301 т. след испанците с 13668 т. и чехите с 12309т.

След успеха си в Исландия българският отбор се изкачва до трето място във временното генерално класиране на световния е-рали шампионат, въпреки че е участвал в два старта по-малко от конкурентите си, което прави успеха още по-значим. Следващият кръг от Bridgestone FIA Eco-R е E-rally du Chablais в Швейцария 28-30 юни, а след лятната пауза шампионатът продължава със стартовете в Испания, Монте Карло и Италия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин