Пламен Стайков се завръща по трасетата зад волана на Fabia R5


12
юли
2021

Един от най-талантливите рали състезатели на България Пламен Стайков най-накрая се сдоби с нов автомобил – Skoda Fabia R5. Кърджалийският ас направи първи тестове на „бегачката“ на писта „Дракон“. Към момента Стайков не планира да излиза по трасетата в рамките на сезон 2021 – но не е изключено да го видим на някой старт, просто за свикване с колата. За следващата година пилотът планира да участва в рали „Сливен“ и в рали „България“, както и да кара в чужбина – но за целта тепърва ще трябва да търси още спонсори. Към момента подкрепа му оказва единствено афтърмаркет подразделението на Denso – като случаят е прецедент за Европа. „Пламен е правилният кон, на който човек да заложи“, коментира Христо Карауланов, изпълнителен търговски представител на компанията за българския пазар. Denso е един от най-големите доставчици на автомобилната индустрия – като компоненти от този доставчик се поставят на всеки 9 от 10 автомобила в световен мащаб.

Пламен излезе от спорта още през 2017 г., когато стана европейски шампион в клас RC2 и балкански шампион в същия клас. През същата година Стайков печели първи места в класа си на рали „Троя“ в Турция, на рали „Казино Алгарве“ в Португалия, както и на рали „Сърбия“. Всички тези успехи Пламен постига с архаично Mitsubishi Lancer Evo IX – като на повечето от стартовете успяваше да поддръжа темпото и дори да побеждава далеч по-модерните „бегачки“ от клас S2000 и R5. „Ако с Mitsubishi-то продъжлавах да се опитвам да побеждавам R5, щях да направя много тежка катастрофа. Преди рискувах на 95%“, спомня си Стайков. Българинът признава, че за да инвестира в автомобила, му се налага да продаде къщата си – и благодари на близките си за подкрепата, която му оказват.

На дясната седалка в R5-ицата ще седне Рафи Кадир, с когото Пламен е записал много успехи. Стайков оценява високо качествата на Кадир и като механик – което е много ценно за спорта. Skoda-та е купена от Финландия само на 400 км, преминали през тестове на сняг – като никога не е излизала на състезание. Fabia-та е една от последните бройки – най-изчистената версия преди излизането на обновената модификация R5. Именно затова Пламен вярва, че автомобилът ще бъде максимално надежден.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин