Пикапът на Hyundai Santa Cruz ще бъде с предницата на Tucson

2004
2021

Hyundai представи своя пикап – Santa Cruz притежава предницата на Tucson, модерна свързаност и според Hyundai не иска да бъде класически пикап.

Дойде време – след като през 2015 г. Hyundai показаха концепцията Santa Cruz, сега серийната версия вече е готова. Според Hyundai Santa Cruz не е класически пикап, а смесица между пикап, SUV и кросоувър, или „Sports Adventure Vehicle“ (SAV). В действителност Santa Cruz малко прилича на модели като Subaru Baja. Ние все пак ще останем при наименованието пикап. Засега корейците не дават информация за цената, но пикапът и без друго вероятно няма да се появи в Европа. Моделът ще се произвежда в Алабама, САЩ, а стартът на производството е предвиден за лятото на 2021 г.

Двойна кабина и товарна повърхност с дължина от 1,32 метра

Отпред Santa Cruz прилича силно на новия Hyundai Tucson. Пикапът има същата решетка с интегрирани дневни светлини. Пластмасовите елементи го карат да изглежда рустикален, а отпред има предпазна кора на дъното на автомобила. Задницата също е характерна с разделените си на две T-образни светлини. Върху товарната повърхност има заключващи се кейсове, а самата товарна повърхност има заключващ се капак. Джантите са 18 или 20 цолови, като по-малките са с офроуд гуми. За пазарния си старт Santa Cruz ще се предлага само с предпочитаната на американския пазар двойна кабина. Възможно е Hyundai изобщо да не предлага единична кабина.  

Вътрешното пространство също излъчва „Tucson“

Интериорът ще е познат на притежателите на Tucson. И в Santa Cruz ще видим хоризонталната, преминаваща между пасажерите разделителна линия, в която е разположен мониторът на инфотейнмънт системата. Диагоналът му е 10 инча, а системата владее  Android Auto и Apple CarPlay. Посредством приложение на смартфона можете да управлявате функции на автомобила. Опционални са 10-инчовият дигитален дисплей и аудиосистемата Bose. Под повдигащата се задна седалка има още възможности за съхранение на различни предмети.

Два 4-цилиндрови бензинови двигателя с до 280 к.с.

При двигателите ще може да се избира между два 4-цилиндрови бензинови агрегати с работен обем от 2,5 литра. Засега от Hyundai не дават точна информация относно динамичните характеристики.  Атмосферният вариант ще бъде с около 200 к.с. и 260 Нм максимален въртящ момент и е комбиниран с 8-степенна автоматична трансмисия.  По-мощната версия с турбо разполага с 280 к.с. и 420 Нм, като тук  предавателната кутия също е 8-степенна автоматична. Серийното двойно задвижване се осъществява посредством електронно регулиращо се разпределение на въртящия момент между предната и задната ос. Естествено Santa Cruz трябва да може да тегли и ремарке – при по-мощния вариант Hyundai посочва прикачен товар от 2270 килограма, а при по-слабия – 1590 килограма.

Американските клиенти вече могат да поръчват Santa Cruz, а производството ще стартира през юни 2021 г. Цените не са известни. Първоначално първият пикап на Hyundai ще се предлага само в Щатите, а после може би и на други пазари.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин