Пийх продава дяловете си в Porsche

Дългогодишният патриарх на VW Фердинанд Пийх слага край на ерата си в Porsche. Той е продал по-голямата част от дяловете си в концерна.

0404
2017

Бившият шеф на концерна VW Фердинанд Пийх е продал пакет от акции на стойност няколко милиарда на холдинговото дружество на VW Porsche SE . Делът отива при членове на семействата Порше и Пийх, съобщиха вчера от финансовия холдинг. Досега Пийх държеше 14,7 процента от холдинга, който имаше мнозинството акции с право на глас във VW. Пийх си е оставил малка част от пакета от акции. Изненадващо обаче 79-годишният Фердинанд Пийх остава член на Надзорния съвет на Porsche SE.

От 2007 г. Porsche SE е акционерно дружество без автомобилно производство. Думата във влиятелната фирма имат семействата Порше и Пийх. Чрез дружеството фамилиите управляват Volkswagen, като Porsche SE притежава мнозинството акции с право на глас в най-големия автомобилен производител в Европа. Десетилетия наред Пийх е един от най-важните играчи в автомобилния бранш. Той бе шеф на Управителния съвет на Audi и след това на Volkswagen, а от 2002 г. застана начело на Надзорния съвет на VW. След вътрешна борба с тогавашния шеф на Управителния съвет Мартин Винтеркорн, Пийх напусна постовете си във VW. Остана единствено член на Надзорния съвет на Porsche SE.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин