Пет употребявани роудстъра за до 10 000 лв.: Mazda MX-5 (NB)

0806
2021

Чист въздух, удоволствие от шофирането и малко тегло – роудстърите дават усещане за свобода. Ще ви представим пет модела, които са станали доста достъпни.

Лятото е време за роудстъри. Никой друг не дава усещането за свобода, както откритите модели. При това през 80-те години бъдещето на тези модели не изглежда никак розово: прекалено старомодени, несигурни и непрактични, роудстър-легендите като MG MGB или Triumph Spitfire са спрени от производство. Докато през 1989 г. Mazda не представя MX-5. В сегмента настъпва еуфория. Много производители се обръщат към тези модели – сред тях и Audi, BMW и Mercedes.

Именно тези автомобили, произведени между 1990 и 2000 г. са доста изгодни. С максимум 10 000 лв. можете да осъществите мечтата си за роудстър. Представяме ви пет модела за сравнително малък бюджет!

Преди това още един съвет: на роудстърите не им е лесно – те дълго време престояват, без да се карат, но същевременно искат доста от своя притежател. Затова е важно да си осигурите поддържан екземпляр от надежден предишен собственик. САтойте далеч от чипосаните екземпляри. Внимавайте и за покрива от плат.

Mazda MX-5 (NB): кой каза роудстър? От 1989 първото поколение на лекия „японец“ завладява сърцата на клиентите. През 1998 г. на пазара се появява и второто поколение – малко по-тежко, но и с повече мощност. Може да се избира между две задвижвания: 1,6-литров мотор със 110 к.с. и 1,8-литров със 140 к.с. (по-късно със 146 к.с.).

Най-големият проблем на MX-5: ръждата. При NB са засегнати носачите, калниците и праговете. За щастие проблемът е известен на притежателите на MX-5. На подемника ще разберете, каква е била поддръжката на роудстъра. Други критични проблеми не са известни.

Страхотната механична трансмисия, серийната ABS и бързо ускоряващите атмосферни двигатели осигуряват максимално удоволствие от шофирането при NB. Цените: екземпляри със 110 к.с. се намират и за под 6000 лв., а тези с по-рядко срещания двигател с работен обем от 1,8 литра струват с около 4000 лв. повече.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин