Пет употребявани роудстъра за до 10 000 лв.: BMW Z3

1106
2021

Чист въздух, удоволствие от шофирането и малко тегло – роудстърите дават усещане за свобода. Ще ви представим пет модела, които са станали доста достъпни.

Лятото е време за роудстъри. Никой друг не дава усещането за свобода, както откритите модели. При това през 80-те години бъдещето на тези модели не изглежда никак розово: прекалено старомодени, несигурни и непрактични, роудстър-легендите като MG MGB или Triumph Spitfire са спрени от производство. Докато през 1989 г. Mazda не представя MX-5. В сегмента настъпва еуфория. Много производители се обръщат към тези модели – сред тях и Audi, BMW и Mercedes.

Именно тези автомобили, произведени между 1990 и 2000 г. са доста изгодни. С максимум 10 000 лв. можете да осъществите мечтата си за роудстър. Представяме ви пет модела за сравнително малък бюджет!

Преди това още един съвет: на роудстърите не им е лесно – те дълго време престояват, без да се карат, но същевременно искат доста от своя притежател. Затова е важно да си осигурите поддържан екземпляр от надежден предишен собственик. Стойте далеч от чипосаните екземпляри. Внимавайте и за покрива от плат.

BMW Z3: BMW Z3 е появява на пазара през 1995 – това е първият модел на марката, който не се произвежда в Германия, а в Щатите. Първоначално задвижван само от 4-цилиндрови двигатели, от BMW монтират първите 6-цилиндрови агрегати през 1996 г. Спектърът на мощността е от 115 (1.8) до 325 к.с. (M 3.2).

През първите години качеството на изработка малко изоставаше, но от 1997 г. има видимо подобрение. С фейслифта от 1999 г. вътрешното пространство става значително по-качествено. Обърнете внимание на предната и на задната ос, както и на кормилните накрайници, на шарнирите и напречните носачи. Лоша миризма в купето? Най-често причината е в проникващата влага.

Иначе в купето на Z3 духа доста. От няколко години цените на употребяваните екземпляри се повишават. С малко повече късмет за 10 000 лв. ще можете да намерите Z3 с 4-цилиндов двигател. За версиите с 6-цилиндров мотор ще се наложи да дадете повече – нерядко и два пъти над тази сума.  

Още по темата