Пет причини за електрическата Kona

1702
2022

Междинни резултати от продължителните тестове на AUTO BILD

НЕ Е ЛЕСНО ДА ИМАШ любим автомобил от автопарка ни с модели за продължителни тестове. Напоследък имаме доста вълнуващи модели. Въпреки това за мен се откроява един: Hyundai Kona Elektro, който караме в продължителния тест от септември 2020 г. ми доставя най-голямо удоволствие. Причините за това са няколко.

ПРИЧИНА 1: Чист електромобил, разбира се. За мен моделите с двигател с вътрешно горене са нещо като олдтаймери. Някога хибридите (пак моето лично мнение) бяха най-доброто от двата свята.

ПРИЧИНА 2: Батерията с капацитет 64 кВтч и ефективното задвижване. Дори и през тази зима разходът остава под 20 кВтч./100 км.

ПРИЧИНА 3: Размерът. Като компактен SUV не е прекалено голям за тесните улици в моя квартал, но същевременно не и прекалено малък за всекидневието. Добре, моделът не е базиран на платформа за електромобили, затова и не предлага предимствата по отношение на мястото на последните. Но дори и така моделът предлага достатъчно място за краката на втория ред, достатъчна вместимост на багжника и не заема много място в градски условия.

ПРИЧИНА 4: Лесното управление на кокпита. Електрическата Kona ме оставя на спокойствие – не ме изнервя със сложно управление, всичко е на мястото си, всичко е интуитивно.

ПРИЧИНА 5: Текущите разходи. Нашата Kona Elektro харчи по 18,8 кВтч., а бензиновата Kona по 7,2 л. А 95 Н. При сегашните цени в Германия от 0,45 евро за киловатчас и 1,74 евро за литър бензин 100 километра с електрическата Kona струват 8,46 евро (ток) и 12,53 евро за бензиновата. Разликата е 48 процента. А покупната цена? Да, при електромобила тя с е 10 000 евро. Въпреки това бих го взел на оперативен лизинг.

+ всичко е въпрос на разбиране: аз мисля, че буксата за зареждане отпред е най-доброто решение.

– навигацията си остава слабо място. Затова е по-добре да планирате по-дългите отсечки с приложения за зарядни станции.

HYUNDAI KONA ELEKTRO 64KWH

СТАРТ 24-ти септември 2020 г.  

ЦЕНА С ЕКСТРИТЕ 47 229 евро

ДОСЕГА СМЕ ИЗМИНАЛИ 38 452 км

ТЕСТОВ РАЗХОД 18,8 кВтч./100 км

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин