Новини » Пет завода на BMW/MINI спират производство заради липса на кабели от Украйна

Пет завода на BMW/MINI спират производство заради липса на кабели от Украйна

0403
2022

Първо пандемията с COVID-19, след това кризата с полупроводниците, а сега – и войната в Украйна удариха автомобилната индустрия. Това ще наложи спиране на производството в завода на BMW в Динголфинг (Германия) през следващата седмица, посочва говорителят му Мануел Затиг пред BR.

Няма доставки на кабели от Украйна

BMW получава кабели от доставчици в Западна Украйна, които вече не идват. Това вероятно ще наложи и гъвкаво разпределение на работното време или намален работен ден. Засегнати от преустановяването на производството ще бъдат повече от 10 000 служители, а планираните за следващата около 7500 нови автомобила няма да слязат от конвейера на най-големия завод на BMW в Европа. Все още не е ясно как ще действа BMW след това, тъй като ситуацията била „много динамична“, както Затиг отбелязва.

По-късно стана ясно, че заради войната в Украйна освен в Динголфинг, BMW ще спре производството си и в Мюнхен и Щайр (Австрия). Заводите на MINI в Борн (Холандия) и Оксфорд (Великобритания) също ще спрат работа през следващата седмица поради липсата на кабели, съобщава dpa.

В завод на BMW в Лайпциг ще се работи само на една смяна, но заради недостиг на полупроводници. Същата мярка ще бъде наложена и в Регенсбург – отново заради кризата с полупроводниците, която „тегне“ над автомобилната индустрия от година.

BMW спря производството си в Русия

BMW обяви още във вторник, че спира производството на автомобили в Калининград, Русия, както и износа към Русия до второ нареждане. Компанията произведе 12 000 автомобила в Калининград през миналата година заедно с руския си партньор Автотор и продаде общо 49 000 в Русия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ