Пет дизайнерски автомобила до 20 000 лв: Peugeot RCZ

2006
2021

Много стил за малко пари? Може ли нещо по-така? AUTO BILD ще ви представи пет модела, които демонстрират изискан стил в ежедневието – и струват под 20 000 лв. като употребявани

Съществуват автомобили, които печелят точки най-вече с практичността си – с вместимостта на багажника, с предлаганото място на втория ред, или например с удобното си качване. Съществуват обаче и кандидати като Peugeot RCZ, Volvo C30, DS5, Renault Laguna Coupe и Alfa Giulietta. Всичките те не са пазарни хитове, но това, че се срещат рядко и успешният им дизайн ги превръщат в индивидуалисти, които не са паркирани на всеки ъгъл.

Още един аргумент за покупка: търсенето на тези автомобили не е голямо. Избраните от нас пет модела струват под 20 000 лв. като употребявани.

Peugeot RCZ: Трудно може да бъде скрит фактът, че при оформлението на модела дизайнерите са се вдъхновили от Audi TT. Няма значение – и без друго има редица собствени елементи, които осигуряват пространство за главите на втория ред. Затова пък мястото за краката на задната седалка е малко. Голяма част от RCZ-моделите са оборудвани с 1.6-литров турбодвигател със 155 или 200 к.с. По-рядко се срещат RCZ R (271 к.с.) и дизеловият вариант със 163 к.с. Възможните слаби места: турбото на версията със 155 к.с., корозията и течът на масло.

Във вътрешното пространство е доста спортно: аналоговият уред в средата и оформените с алуминиеви рамки уреди демонстрират любов към детайла. Пътното поведение на RCZ е убедително – благодарение на ниския си център на тежестта и на мощно ускоряващите турбобензинови агрегати.

Задният спойлер на RCZ се отваря след натискане на бутон. Като алтернатива това може да става и автоматично: при 85 км/ч първоначално под ъгъл 19 градуса, а при 155 км/ч – под ъгъл 34 градуса. Цените на този „французин“ като употребяван започват от  16 000 лв. за версията със 156 к.с., а още 4000 лв. трябва да добавите за тази с 200 к.с.

Още по темата