Петър Ценков в едно състезание с Льоб и Петерханзел

1207
2016

Българският екипаж Петър Ценков и Иван Маринов започна участието си в международния рали-рейд маратон Silk Way Rally 2016 (рали „Пътят на коприната”) с добро темпо, като малко по малко напредва в генералното класиране на надпреварата, в която участват 100 автомобила и 30 камиона.

В суперспециалния 2-километров първи етап край Казан българите изостанаха само с 30 секунди от етапния победител Стефан Петерханзел (Peugeot 2008 DKR), което ги класира на 46-о място. Заради проливен дъжд, вторият етап на ралито от Казан до Уфа пък бе отменен.

Във вчерашния трети етап на Silk Way Rally 2016, белязал влизането на кервана от Русия в Казахстан, Ценков и Маринов записаха 56-о време. Днес обаче отсечката до столицата Астана бе по-добра за българите, като те финишираха на 33-то място, на едва 25 минути след 12-кратния победител от рали „Дакар” Стефан Петерханзел, който бе най-бърз в 345-километровата специална секция и логично оглавява генералното класиране. Във временната подредба на Silk Way Rally 2016, Петър Ценков и Иван Маринов са на 45-о място след днешния етап, с пасив от 55 минути на водача.

Машините на Peugeot остават основен претендент за победата.

Машините на Peugeot остават основен претендент за победата.

Челната тройка в рали „Пътя на коприната” при автомобилите оформят Стефан Петерханзел, Владимир Василиев (Mini X-Raid) и 9-кратният WRC шампион Себастиан Льоб (Peugeot).

При камионите, „Камаз” окупира челната петица, като начело на класирането е Едуард Николаев, следван от съотборниците си Андрей Каргинов, Дмитри Сотников, Айрат Мардеев и Антон Шибалов.

Silk Way Rally 2016 е може би най-голямото и тежко рали-рейд състезание в света тази година. Надпреварата предлага 15 състезателни дни, с близо 11 000-километрово трасе в Русия, Казахстан и Китай, като по тези параметри е по-сериозно дори от последните издания на рали „Дакар”. Стартът на надпреварата бе даден в Москва, почивният ден ще е в Алма Ата, а финалът на 24 юли ще е на площад Тянанмън в Пекин.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин