Петте най-проблемни зони на употребяваните автомобили от VW Group

1002
2023

Той помага там, където други се предават: Щефан Гангнус се е специализирал в отстраняване на проблеми по двигатели и скоростни кутии от концерна Volkswagen

Черното Audi A5 Cabrio на подемника е изминало дълъг път, за да пристигне тук. Собственикът му е „бил“ 370 километра от Брауншвайг (Германия), за да го лекува в далечния град Хузум. „Спа престоят“ на брега на Северно море се е оказал спешен, тъй като моторът напоследък харчел по 1,9 литра масло на 1000 километра. Става въпрос за 1.8 TFSI със 160 „коня“ – при това само на 115 хиляди километра. Прословутият „маслояд“ на Audi…

„Oтворите за връщане на маслото на маслообирателните сегменти се запушват поради коксуване“, казва Стефан Гангнус, чийто сервиз KTC ремонтира двигатели и трансмисии от модели на VW Group. „Виждал съм това дори в автомобили на по 40 000 километра.“ AUTO BILD писа за  дефекта още през 2017 г. Audi експериментира с различни сегменти, но оплакванията на клиентите продължават – не на последно място и защото обещанията за „кулантни“ решения не са спазени.

Дисекция: Джулия и Стефан Гангнус работят пред повреден TFSI.

Подобни конструктивни недомислици изкарват хляба на специализирани сервизи като KTC. Тези, които търсят помощ, се редят на опашка при Гангнус, защото той е от майсторите, които не просто сменят и изхвърлят. Мъжът ремонтира – до последно. И така често спестява средства на клиента, а в случаите, когато самият производител не предлага решение за ремонт, проведените от германския майстор операции могат да се окажат единственият начин да спасите засегнатия автомобил.

Ремонт вместо смяна на контролния блок

Да вземем за пример дефектен контролен блок за безстепенната трансмисия Multitronic, който в официалните сервизи на Audi просто биха сменили. Но и да искат, въпросният блок вече не се предлага като резервна част – и тогава казуса може да реши Гангнус, който отваря повредения модул и прави съответните запоявания по него.

Лечителят на Audi и VW невинаги в своята работа разчита на оригинални резервни части. Например за „маслоядните“ стари TFSI той поръчва бутала от фирмата Scheuerlein. „За да бъде клиентът спокоен в дългосрочен план.“

Когато двигателят отново заработи, някои клиенти плачат от радост

Гангнус черпи познанията си относно типичните за марката слаби места благодарение на 29 години стар в сервиз на Audi в Хамбург, както и от различни допълнителни курсове. Когато преди няколко години стартира собствен бизнес, посоката е ясна: вместо с ежедневни бързи ремонти той решава да скочи в дълбокото, като се захване със случаите, които привидно изглеждат безнадеждни. Понякога при него идват автомобили, които са докарали до отчаяние майсторите в няколко сервиза. 49-годишният мъж признава, че е изключително щастлив, когато някой двигател отново заработи – и види собственика на автомобила да плаче от радост.

5-те най-проблемни звена, благодарение на които майсторът си вади хляба

TFSI (Audi)

Разход на масло; скъсани ангренажни вериги/шумове от обтегача на веригата; коксувания във всмукателния колектор и дюзите.

Multitronic (Audi)

Притрисане/придърпване; преоборудване от 6 на 7 ламела(само дизел); дефектен контролен блок/нов не се предлага; строшени зъбни колела на диференциала; увредено зъбно колело на маслената помпа; разбити лагери.

S tronic (Audi)

Електрически проблем в сензорния модул.

TSI (VW)

Удължена ангренажна верига/дефектен обтегач на ангренажната верига/повреда в самия двигател; дефекти по челото на буталото/щети по мотора; коксуване по клапаните и водачите на клапаните.

DSG (VW)

Дефекти по контролния блок; спукан акумулатор за налягане; износени съединители; разбити лагери.

Гангнус се дразни, че „клиентите биват оставяни да се оправят сами с дефектите, заложени още в завода“. Така например в едно от официалните представителства решили да осигурят на собственик на aвтомобил с мотор TFSI безплатно доливане на масло при всяко светване на контролната лампа в таблото. И целият този цирк бил просто за печелене на време – докато срокът за предявяване на претенции „по кулантност“ загубел давност.

„Любимата“ ангренажна верига: оригиналът е горе, тази на Febi – по-долу.

Постоянeн проблем за VW: удължените ангренажни вериги

Друг проблем на VW Group от много време остават ангренажните вериги при старите двигатели TSI, които могат да се разтегнат и в най-лошия случай – да прескочат. AUTO BILD писа много пъти за тях още от 2009 г. и наш представител дори беше поканен от тогавашния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн на срещата на върха за обсъждане на проблемите с качеството във Волфсбург. От VW обаче не пожелаха да признаят, че има грешка в серийното производство. Дефектите засягали „десети от процента“.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин