Петметрова загадка: тест на VW Atlas

2501
2023

Главният редактор на германския AUTO BILD Том Дрекслер тества VW Atlas в Щатите. И пита: защо Volkswagen не пуска големия SUV на стария континент?

Американците карат от големи до още по-големи автомобили. Затова Volkswagen of America прави 90 процента от оборота си със SUV-ове: Atlas, Tiguan (предлага се само в дългата си версия), Taos и електрическия ID.4 (20.511 бройки за 2022).

Автомобилите са големи, но не и оборотът – поне не толкова, каквито са очакванията на автомобилния производител. През 2022 г. концернът от Волфсбург е продал общо 301.000 атомобила в Щатите с  32.000 по-малко от BMW.

В Atlas има много място

Получих възможност да тествам за няколко дни Atlas. Автомобилът се предлага с 4-цилиндров TSI агрегат и 238 к.с. на цена от 34.335 долара. Като SEL с V6-бензинов мотор, 3,6-литров, 280 к.с. и двойно задвижване струва 47.745 долара. С всякакви екстри. А с Coupé-задница като Atlas Cross Sport цената му е 34.460 долара в ниво на оборудване R-Line.

Големият SUV предлага много място: 5,05 метра дължина (Touareg: 4,88 метра), почти 3 метра междуосие, седем седалки на три реда. Като шестместен вариант моделът е с регулиращи се Captain’s Chairs втория ред. Означава: две регулиращи се отделни седалки с подлакътници. Хубавото е, че и последният ред седалки се сгъва поотделно. Има и широко отварящ се стъклен покрив, 8-степенна автоматична трансмисия и четири режима на движение.

Управлението на кокпита е семпло и безупречно

Всеки превключвател е на мястото си, а инфотейнмънт системата е от предишното поколение – защото работи безупречно. Владее CarPlay или Android, климатичната система може да се управлява и от задните седалки. Има всякакви асистенти за сигурност, както и WiFi.

Натоварен догоре Atlas се носи спокойно в трафика – добре е, когато преминавате през напречните фуги на магистралата. Вътре седите приятно нависоко.

Този автомобил отговаря на тона, размерите и нуждите на американците. Той е разработен за американския пазар. Естествено един Touareg предлага повече лукс, по-добре шумоизолиран е и е по-перфектен. Но не е по-голям.

Материалите в интериора са съвсем прилични

Във вътрешното пространство всички пластмаси и тапицерии са в антрацитено/черно или в бежово. Да, пластмасите озглеждат по-скоро здрави, отколкото висококачествени. Но дали това е причината, този автомобил да не се предлага в Европа? Аз съм достатъчно възрастен, за да ви кажа, че подобни материали преди имаше и в нашите автомобили. Това е дилемата.

Исках да говоря и за парите. В Щатите автомобилите традиционно са по-евтини от тези в Германия. А как стоят нещата в Германия?

Проверих: 67.000 евро струва Atlas SEL, ако си го поръчам от вносител до Германия. Струва ли си? Мисля, че да. Най-евтиният Touareg струва 68.895 евро. Atlas харчи средно 11,9 л/100 км. Ако щете вярвайте, но няколко часа след като се прибрах в Германия, покрай мен мина Atlas с берлински регистрационен номер. Според мен не е случайност…

ИЗВОД

Том Дрекслер

Дали съм разгадал загадката? Не. Знам само, че европейският пазар също е заслужил един такъв голям VW на такава малка цена.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин