Патриотичната лимузина на Путин

Лидерът на Русия ще получи нов луксозен автомобил местно производство. Сега има нови детайли около проекта, в който е замесена и компанията Porsche

1104
2016

В края на 2017 г. руският президент ще получи нова лимузина местно производство. Пред РИА Новости министърът на търговията и индустрията Денис Матров съобщи, че за колата на Владимир Путин ще бъде избран един от общо 200 предложени проекта „Кортеж“. Разработката на машината тече от около година, съвсем скоро ще започнат и краштестовете. Мантуров потвърди, че в проекта съдействие оказват и хората от Porsche. Все още отворен остава въпросът дали лимузината ще бъде задвижвана от V12-турбодвигател с работен обем до 6,6 литра и мощност до 800 „коня“.

Проектът на стойност 3,7 млрд. рубли (около 97 млн. лева) е ръководен от Научно-изследователския институт за автомобили и двигатели (НАМИ) в Москва. За разлика от лимузината на щатския президент Барак Обама, колата на Путин ще може да бъде поръчвана от всеки кандидат-купувач, разполагащ с необходимите за целта „джобни“, пише Moscow Times. Президентската лимузина ще бъде произведена в четири варианта – като седан, с удължена база, като SUV и като миниван. След изготвянето на 200 екземпляра през първата година се планира направата на 4000-5000 коли годишно до 2020-а. В момента руският президент се вози в брониран Mercedes S600 Guard, но скоро той ще бъде заменен от направена с патриотични подбуди на местна почва лимузина.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин