Париж спира експлоатацията на 149 електробуса след два пожара


3
май
2022

След като два електрически автобуса, използвани за градския транспорт в Париж, се запалиха, неговата управа взе решение да спре експлоатацията на 149 електробуса във френската столица. Случаи на запалени електрически автобуси имаше и в Германия. Гасенето на отровните пожари на този тип превозни средства се превръща в сериозен проблем.

Още миналия петък видеоклипове разкриха горящ електробус Bolloré Bluebus и облаци черен пушек над Париж. В рамките само на няколко седмици втори автобус на ток изгоря в метрополиса. По данни на Euronews от автобуса, движещ се по линия 71, в петъчната сутрин започнали да се излизат черни облаци дим и да се носи тежка миризма на разтопена пластмаса. За щастие, пътниците успели да напуснат превозното средство достатъчно бързо и след инцидента няма пострадали.

На качено в Youtube видео се вижда как електробусът пламва като факла само за секунди, а впоследствие от него остава само изпепелен скелет. В началото на април друг електробус от същата серия Bluebus 5SE също пламна в центъра на Париж.

RATP, компанията за градски транспорт в Париж, изисква от производителя доклад за причините, довели до инцидентите, както и предложение за план, който да позволи машините да бъдат върнати в експлоатация с гаранция за безопасност. Като временна мярка всички 149 електробуса от серията Bluebus 5SE ще бъдат спрени от експлоатация. Компанията за градски транспорт в Париж,, собственост на френската държава, разполага с общо 500 електробуса в цялата си флотилия от общо 4700 автомобила.

12-метровите електробуси Bolloré са с капацитет от 109 пътници и по официални данни могат да изминат до 320 км с едно зареждане, захранвани от LMP-батерия с капацитет 441 кВтч. Според производителя Bluebus батериите били „без течни компоненти, без никел и без кобалт“. Тъй като Bluebus 5SE е нископодов автобус, батериите му са разположени в покрива.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин