Париж въведе ограничение на скоростта 30 км/ч


31
авг.
2021

Ограничение на скоростта от 30 км/ч беше въведено в Париж. Целта е да се намалят катастрофите, шумът и замърсяването. Според проучване 59% от парижаните подкрепят мярката, но представители на някои бизнеси не я одобряват. В две трети от града вече ограничението важеше още преди промяната от вчерашния ден, която беше прокарана от кмета Ан Идалго. И все пак, по някои ключови пътни артерии максималната позволена скорост ще бъде 50 или 70 км/ч.

Мярката се въвежда сега, за да могат парижаните да свикнат с нея, докато през лятната ваканция трафикът не е толкова натоварен, разкриват властите. Ограничението е една от няколкото политически мерки, предложени от Идалго, която беше преизбрана миналата година, с които кметицата иска да накара хората във френската столица да слязат от автомобилите си. Броят на паркоместата беше намален двойно и се очаква достъпът на повечето автомобили в централните градски части да бъде забранен през следващата година. За сметка на това велоалеите се увеличиха и улиците се преработват, за да станат по-удобни за пешеходците. Идалго иска Париж да се превърне в по-зелен град, когато стане домакин на Олимпийските игри през 2024 г.

Във Франция има и много противници на новите мерки. Според тях шумът и замърсяването няма да бъдат намалени след промените. Отделно друга група, наречена SaccageParis („Боклучавият Париж“) критикува качеството на велоалеите.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин