Панайот Николов след 10 години в Bosch: иновациите са движещата сила зад успешния бизнес

3108
2020

Как се отразява тенденцията към хибридни и електрически модели на бизнеса на дивизия Автомобилно оборудване?

  • На този етап все още нямаме значително отражение в България поради два основни фактора – електрическите и хибридни автомобили са доста малък брой спрямо общия обем превозни средства, а и мнозинството от тези, които се движат по нашите пътища, се поддържат все още основно в сервизите на вносителите. В скоро време, обаче, очаквам броят на тези превозни средства силно да нарасне и много от тях да се сервизират и от независимите сервизи.

Как на този фон се развива бизнесът на Сервизно оборудване?

  • Стабилно, като се има предвид тежката икономическа ситуация, породена от пандемията. В общи линии, запазваме обемите си от миналата година, което е много добро постижение, при настоящия редуциран обем на пазара.

Има ли някакви локални особености и/или иновации на партньорските Bosch Car сервизи в България?

  • Мрежата ни се разраства постоянно, като средният ни ръст на годишна база е от порядъка на 7-8%. Очакваме, въпреки сложната обстановка, и тази година да запазим позитивния тренд. Във времена, изпълнени с предизвикателства, сервизите се обръщат към доказани и успешни брандове, като Bosch Car Service.

Колко са в момента участващите автосервизи в мрежата от партньори и има ли българският пазар потенциал за увеличаване на бройката?

  • В момента имаме над 50 Bosch Car Сервиза и още 190 Модулни партньора, което ни затвърждава като най-разпространения сервизен бранд. Виждам значителен потенциал да увеличим обхвата на мрежата в следващите години с оглед „узряването“ на пазара за силна марка като Bosch, и сериозните усилия и ресурси, които инвестираме в разрастването на мрежата ни.

Наскоро Бош бе отличен като Иновативен бранд в потребителската класация Любимите марки. Какво са за вас иновациите?

  • За мен иновациите, и в по-общ план постоянната готовност за трансформация и промяна, са движещата сила зад един успешен бизнес. Съвременната среда е силно динамична и изисква от нас постоянна промяна и следване на нуждите на клиента. Най-успешните компании правят и следващата стъпка – освен да следват, те творят и създават нови продукти, които отварят нови пазарни ниши и допринасят за развитието на обществото. Bosch е една от тези компании.

Как Bosch подкрепя партньорите си в тежката икономическа обстановка, предизвикана от COVID-19?

  • Най-сериозната подкрепа, която оказахме е, че останахме стабилен, надежден и предвидим партньор. И в най-тежките моменти, съпроводени с множество ограничения на трансграничния трафик, съумяхме да доставяме навреме пълната си гама от продукти. Освен това, доста засилихме и съвместните си активности с Дилърите на отдел Автомобилно оборудване, с цел подпомагане на техните продажби.

Преминахте ли и Вие към дистанционни обучения на сервизните техници и ако е така, какви са най-големите предизвикателства в този процес?

  • Да. С гордост мога да кажа, че тази година стартирахме с изцяло виртуални технически обучения. Най-големите предизвикателства са свързани с практическата част на обученията – работата върху реален автомобил. При тази част е необходима наистина професионална операторска работа. Друго предизвикателство е задържането на вниманието и фокуса от виртуалната аудитория – постигаме го с интересно представяне на материала, максимално близко до реалната работа на сервизите.

Тази година отбелязвате лична професионална годишнина – 10 години в Бош. Кой е най-запомнящият се момент?

  • Може би най-запомнящият се професионален период за мен беше през втората половина на 2016 г. В един и същи момент имплементирахме изцяло нова SAP система и едновременно с това преместихме локацията на основния си склад. Беше мащабен проекти и целият екип бяхме натоварени до крайност месеци наред. Най-удовлетворяващо беше, когато стартирахме с новите процеси и системи и всичко функционираше много добре. И още нещо интересно – въпреки предизвикателството от промените и новите системи, следващите 2 месеца бяха рекордни за бизнеса ни в България.                      

Какво може да направи Bosch по отношение на пътната безопасност в България и виждате ли възможности за съвместни проекти в тази област с AUTO BILD България?

  • Bosch е голям производител на системи за активна безопасност при автомобилите, които се движат по нашите пътища. В този смисъл огромен брой от нашите специализирани системи действат всеки ден, осигурявайки по-безопасно шофиране и подпомагайки нашите водачи. Отделно имаме и други активности, при които подкрепяме различни институции и подпомагаме проекти в областта на безопасността. Определено сме отворени и имаме интерес към съвместни проекти с Auto Build в областта на пътната безопасност.

Вашата визия за автомобилната индустрия?

  • Мога да я опиша с 5 думи – екологичност, безопасност, автономност, електромобилност, споделеност. Това са, според мен, основните трендове при съвременната мобилност. Те ще са и движещите фактори в следващите десетилетия. Тук е мястото да отбележа, че Bosch инвестира изключително сериозно по тези направления и е една от водещите компании в областта.

Панайот Николов работи от 20 години в автомобилния бранш, 10 от които в Роберт Бош ЕООД на позиция директор продажби „Автомобилно оборудване“. В сферата му на отговорности влиза автомобилния бизнес на Bosch на териториите на България и Северна Македония. Освен завършена инженерна специалност има и магистратура по Международни икономически отношения от УНСС. Неговите интереси са в новите автомобилни технологии и шофирането.

Снимки: Лилия Йотова

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин