Пазарът на употребявани автомобили никога не е бил толкова зависим от този на нови

1605
2022

Пазарът на употребявани автомобили в Германия през април т.г. наброява 441 550 смени на собствеността – със 17,3% по-малко, отколкото през март 2022 и с 25,3% по-малко, отколкото през април 2021 г. Във времето на характерното за пролетния сезон оживление пазарът никога не се е свивал до такава степен, разкриват от DAT България.

Автомобилният пазар е в необичайна ситуация, при която взаимодействието между продажбите на нови и употребявани автомобили никога не е било в толкова голяма зависимост. Най-общо казано, положението при новите автомобили е следното: дилърите са затрупани с поръчки, но поръчаните автомобили могат да бъдат произведени само с голямо закъснение. Доставките на суровини, кабелни снопове или полупроводници остават несигурни. Освен това много производители значително вдигат цените си. Автомобилът в известна степен започна да се превръща в луксозна стока, чиято употреба вече налага и по-високи разходи за гориво и поддръжка след избухването на войната в Украйна.

Всички тези фактори рефлектират и върху пазари на употребявани автомобили. Ако не бъдат регистрирани нови автомобили, на пазара ще липсват и употребявани на „крехка“ възраст. Освен това заради повишените цени на новите автомобили и удълженото време за доставка много клиенти се преориентират към пазара на употребявани автомобили. Но там предлагането не е особено голямо. Търговците започнаха внимателно да търсят коли втора ръка – и по данни за Германия до март успяваха да ги продават на доста високи цени. При това тенденцията важеше и за по-стари автомобили. През април и в началото май вече за първи път има признаци на стагнация на цените. Те остават на високо ниво, но автомобилите не изчезват толкова бързо от автокъщите. Така че клиентите чакат, като се надяват на падане на цените и вероятно инвестират в поддръжката на своите по-стари автомобили (станахме свидетели на това явление още от избухването на пандемията с коронавируса).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин