Оpel Combo-e Life: eлектромобил за цялото семейство


18
февр.
2021

Opel представя своя нов напълно електрически модел Combo-e Life. Изключително гъвкав и практичен, с огромно вътрешно пространство и с изцяло електрическо задвижване – това е дефиницията на новия многофункционален модел за хора с активен стил на живот в ежедневието и свободното време LAV (Leisure Activity Vehicle) на германския автомобилен  производител. Combo-e Life се предлага с една или с две плъзгащи се странични врати, както и в стандартен вариант с обща дължина 4,4 метра или във версия XL с дължина 4,75 метра – и в двата случая с възможност за избор между пет или седем места. В зависимост от профила на шофиране и външните условия, новият Combo-e Life може да измине до 280 километра (WLTP) с едно зареждане на своята литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 50 кВтч. Собствениците на новия модел могат да възстановят 80% от заряда на батерията за около 30 минути на подходяща обществена зарядна станция.

Младите семейства с активен и разнообразен начин на живот, които живеят в градски условия или близо до големите градове, превозват ежедневно по няколко деца и държат на „зелената мобилност“, ще оценят по достойнство изключителните качества на Opel Combo-e Life. Новият електрически модел от марката с мълния на емблемата може да предложи дори възможност за теглене на прикачен товар с тегло 750 кг – водеща в този пазарен сегмент стойност с възможност за добавяне на електронна система за контрол на стабилността на ремаркето TSC (Тrailer Stability Control).

Благодарение на максималната мощност от 100 кВт (136 к.с.) и максималния въртящ момент от 260 Нм, Combo-e Life е идеално средство и за преодоляване на по-дълги разстояния в извънградски условия. В зависимост от варианта, новият LAV модел ускорява от нула до 100 км/ч само за 11,2 секунди, а максималната скорост от 130 км/ч (с електронно ограничение) прави Combo-e Life напълно подходящ и за пътуване по магистрала. Усъвършенстваната рекуперативна функция на спирачната система с възможност за избор на два режима увеличава допълнително ефективността на задвижването и позволява удължаване на автономния пробег.

Акумулаторната батерия съдържа общо 216 литиево-йонни клетки, комплектовани в 18 модула. Те са поместени в пространството под пода на каросерията между между предния и задния мост, така че да не се нарушава обемът и функционалността на пътническото отделение. Това разположение на акумулаторната батерия води и до значително снижаване на центъра на тежестта на автомобила, което има благоприятно отражение както върху стабилността при страничен вятър, така и върху поведението в завой, спомагайки за допълнително удоволствие от шофирането.

Combo-e Life е подготвен за използване на различен вид зарядни станции, енергийни инфраструктури и възможности за зареждане – от стенни зарядни модули (Wallbox) през обществени бързозарядни станции до домакински кабел за зареждане от битов контакт при необходимост. При използване на обществена зарядна станция със 100 кВт, времето за възстановяване на 80% от капацитета на акумулаторната батерия с 50 кВтч е едва около 30 минути. В зависимост от пазара и от изградената зарядна инфраструктура, Combo-e Life се предлага серийно с мощно трифазно зарядно устройство с мощност 11 кВт или с еднофазно бордово зарядно устройство със 7,4 кВт.

Opel предлага новия Combo-e Life в две дължини на каросерията (4,40 м и 4,75 м в XL варианта) и в пет- и седемместна версия, което го прави изключително привлекателна възможност за фирмите за таксиметрови превози. По-късият петместен вариант предлага багажно пространство от поне 597 литра (850 литра при по-дългата версия). Със сгънати задни седалки, мултифункционалният модел демонстрира почти „лекотоварни” качества – в този случай багажният обем на късата версия се увеличава повече от тройно до 2126 литра, а вариантът с дълга каросерия побира цели 2693 литра. Освен това, предлаганата като допълнително оборудване сгъваема седалка на пътника до водача се прибира наравно със задните седалки, увеличавайки полезната дължина на товарното пространство достатъчно, за да позволи транспортирането дори на дъски за сърф.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >