Още по-висока мощност за Audi TT S

За разлика от обичайните тунинг-модификации Abt „обува“ TT S не с по-големи, а с по-малки гуми. Но как се представят неговите 370 к.с.?

1104
2016

При Audi TT S радостта и страданията вървят ръка за ръка. Който иска да си осигури максималната динамика в завоите, може да избере само опционалните 20-цолови гуми с широчина 255 мм, които осигуряват страхотно сцепление, но и возят много некомфортно, особено при по-груби неравности. Abt Sportsline предлага по-комфортна возия, като монтира гуми с широчина 255 мм върху собствени 19-цолови джанти – резултатът е доста по-меко движение по неравни пътни настилки.

Допълнителен управляващ блок извлича по-висока мощност от двигателя

Но по отношение на надлъжната динамика майсторите на тунинга са тръгнали по обичайния път и чрез допълнителен управляващ блок са извлекли от двигателя 370 к.с. и 460 Нм. На фона на базовите данни (310 к.с., 380 Нм) това изглежда доста сериозно постижение, но във всекидневието мощността се разгръща много фино и увеличението на мощността ви се струва по-малко, отколкото е всъщност. Ускорението от 0 до 100 км/ч се намалява с 0,2 секунди, еластичността с 0,5, 200 км/ч се постигат 1,6 секунди по-рано (16,5 срещу 18,1 сек).

Въпреки снижаването на каросерията Abt не са втвърдили базовите настройки. TT S дори взима завоите по-нежно – без в същото време да е по-бавно. Но тези подчинени на сигурността настройки са довели до известно намаляване на радостта от шофирането.

За емоциите и удоволствието допринася и новото крайно изпускателно гърне, благодарение на което звукът е значително по-силен и сочен, без обаче да се натрапва ненужно. Аеродинамичният пакет изобщо не намалява пригодността за всекидневието. Цената на модификацията на Abt не е ниска, но за сметка на това включва пълен монтаж, гаранция и TÜV – всичко! И още нещо – както обещават от Abt, разходът на гориво е идентичен с този на серийния модел.

Извод

В сравнение с базовия модел с 20-цолови джанти и гуми Abt са постигнали доста по-хармонични настройки при сходно представяне по завоите. Мощността се разгръща изключително равномерно през целия оборотен диапазон, но ние бихме желали малко по-силни „ритници“ в гърба. Но по отношение на звука постижението на Abt е ненадминато.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин