Още един хипотетичен автомобил на бъдещето изплува от небитието след 70 години

1805
2023

Още един хипотетичен автомобил на бъдещето изплува от небитието след 70 години

Интересът на архитектурното съсловие към автомобилния дизайн датира от дълги години. Някои от най-необичайните и неконвенционални проекти в тази сфера са направени именно от архитекти, например Dymaxion на Бъкминстър Фулър или Voiture Minimum на Корбюзие. Освен тези световно известни примери за нестандартен и артистичен подход към автомобилната форма обаче, съществуват и десетки проекти, за които доскоро не се знаеше почти нищо. Преди известно време със 70-годишно закъснение пред публика дебютира една от може би най-впечатляващите разработки от подобен род, създадена от италианския архитект Гио Понти. Той лансира този радикален дизайн през 1953 г., под формата на рисунки и серия макети в отговор на сивата и нефункционална автомобилна конфекция от онова време – набъбнала, изобилстваща с неоползотворени обеми и празни пространства, с високи радиатори, малки прозорци и тъмни интериори. Формата, предложена от Понти, изпреварва времето си с десетилетия, със своите плоски повърхности, без извивки и вдлъбнатини, без декоративни релефи, със скосена предна част, много големи прозорци и регулируеми задни седалки, както в самолетите. Изключително oбемният багажник е достъпен и отвътре. Най-голямата иновация в чисто технически план са двете брони, които са изработени от гума и са снабдени с пружиниращи, ударопоглъщащи буфери, както и гумените лайсни, премиващи през цялата хоризонтална ос в долната част на каросерията.

През петдесетте години Понти разработва цяла серия от различни архитектурни, декоративни и интериорни проекти, обеднени под общото название „Диамантена линия“. Общото между всички тях е геометричното оформление, на което е изцяло подчинен и дизайнът на неговия автомобил – с ръбеста двуобемна каросерия „хечбек“, каквато за първи път се появява при сериен модел много по-късно.

Преди няколко години в ателиетата на FCA Heritage (историческия филиал на Fiat Chrysler) беше завършен макет в естествена големина на този фундаментален проект от 1953 г., който беше показан за първи път пред публика на ежегодното ретро шоу „Гранд Базел“ в Швейцария.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин