От Франкфурт: Chery Exeed TX


15
сеп.
2017

Китайският автомобилен производител Chery също представи на автосалона във Франкфурт IAA свой модел. За Европа са планирани цяла гама SUV-ове с електрическо задвижване. Автомобилите ще се появят под марката Chery с добавката в името Exeed. Първият модел на Chery за европейския пазар е Exeed TX, компактен SUV за млади жители на града. Предсерийният автомобил бе показан във Франкфурт.

TX ще се предлага във версия хибрид, Plug-in-хибрид и електромобил. Първи ще се появи Plug-in-варианта. Той комбинира 1,5-литров бензинов двигател със 150 к.с. и електромотор със 116 к.с. 7-степенна автоматична трансмисия предава въртящия момент към четири колела. Спринтът до 100 км/ч се взема за 6 секунди, а максималното темпо е 200 км/ч. В изцяло електрически режим Exeed TX може да вдига до 120 км/ч, а пробегът му е впечатляващите 70 километра. Батериите са литиево-никелови-кобалтови-манганови (Li-NMC). При бързо зареждане след 30 минути ще бъде достигнат до 80 процента от капацитета им. Цялостното зареждане се осъществява за 4 часа.

Китайците не дават информация за размерите на Exeed TX. Платформата на Chery с име M3X е съвсместна разработка с германо-австрийската машиностроителна фирма Benteler. При двойното задвижване са помагали фирмите Dana и BorgWarner, а трансмисията е на Getrag. Valeo осигурява съединителя и различни асистенти.  Continental, Hella и други доставчици също са в играта.

Фаровете и задните светлини са с LED-технология, отвътре има цветно осветление на интериора. 10-инчов монитор в средата осигурява достъп до инфотейнмънт системата и останалите настройки. Същият дисплей се използва и от навигационната система с трафик информация в реално време. Има също така възможност за интегриране на смартфон, система за гласови команди, вградена WiFi-мрежа. Сред другите екстри са система за безключов достъп, 360-градусова камера, асистент за паркиране. Сред асистентите за сигурност са система за предотвратяване на сблъсък, за предупреждение при напускане на пътната лента и за мъртвата зона.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >