От утре Пътна полиция започва акция „Зима“

Тя ще се проведе в три етапа – първият е насочен към велосипедистите и превозните средства с животинска тяга, вторият - към пешеходците, третият - към автомобилистите


31
окт.
2017

От 1 ноември служителите на „Пътна полиция“ в страната ще проведат традиционната акция „Зима“. Началото й символично бе дадено днес на пресконференция в СБА, в която участваха комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“, комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция“ – СДВР, Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Красимир Сребров, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, Живка Димитрова от БЧК, инж. Емил Панчев, председател на СБА, и представители на застрахователите и на вносителите на автомобили и авточасти. Акция „Зима“ се организира всяка година и цели фокусиране на вниманието на всички участници в движението по пътищата върху подготовката за зимния сезон, за гарантиране на безопасността.

И тази година акцията ще започне на 1 ноември. По традиция, първите 10 дни са отредени за разясняване и конкретни превантивни съвети за безопасност. В този период с приоритет ще бъдат проверките на велосипедистите и превозните средства с животинска тяга. „При тези участници в движението рисковете от възникване на произшествие на пътя е изключително голяма, особено вечерно време и особено при каруците, когато не са достатъчно добре снабдени с необходимите светлоотразители“, поясни комисар Рановски.

Втората част на кампанията ще от 11 до 20 ноември и тя ще насочена основно към пешеходците. През третия етап, от 21 до 30 ноември, ще се проведе кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Живка Димитрова от БЧК призова водачите, чийто поглед сега е съсредоточен повече към подготовката на самите автомобили, да отделят време и да заредят добре автоаптечките си. В определени ситуации, това може да се окаже от голяма важност, за да бъде спасен човешки живот, обясни тя. Изпълнителният директор на ИААА Красимир Сребров съобщи, че и тази година служители на агенцията, заедно с представителите на МВР, ще следят за нерегламентиран транспорт. Водачите, които са членове на СБА, имат възможност в началото на ноември да посетят пунктове на съюза за съдействие и подготовка на автомобилите за зимния сезон, обяви председателят на СБА Емил Панчев.

Според статистиката на „Пътна полиция“, изнесена от комисар Рановски, от началото на годината до момента у нас са станали 5690 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 534 души, ранени са 7161 човека. Спрямо същия период на миналата година, инцидентите на пътя са 564 по-малко, загиналите с 54 по-малко, а ранените със 732 по-малко. Това обаче, според комисар Рановски, не е повод за спокойствие, а знак да се положат още повече усилия, за да се намалят тежките инциденти на пътя и всеки да допринесе за намаляване на броя на жертвите. В тази връзка „Пътна полиция“ ще продължи да прилага санкции върху най-агресивните и рискови водачи. „Само за 9-те месеца на 2017 г. пътните полицаи са съставили 765 670 фиша и акта за установени нарушения. Спрямо същия период на миналата година, това са 136 900 повече наказания“, поясни началникът на пътните полицаи.

По време на акция „Зима – 2016” екипите на Пътна полиция са реализирали 586 специализирани полицейски операции. Общият брой на проверените пътни превозни средства е 41 038. Най-голям е броят на проверените леки коли – 32 010, инспектираните товарни автомобили са били 6664, проверени са и 701 каруци, 461 велосипеда, 317 мотоциклета и  221 мотопеда.

И още от равносметката за миналогодишното издание на акцията: общият брой на констатираните неизправности на превозните средства е бил 3199. Най-много са били установените нередности по осветителните системи и сигнализацията – 1571. При други 292 случая пътните полицаи са попаднали на управление на ППС с разкъсани или износени гуми и 75 случая на неизправност при устройствата за измиване на предното стъкло. При велосипедистите също е имало сериозен процент неизправности – от проверените 461 велосипеда, неизправни са се оказали 99.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >