От този Mercedes CLK 500 има само 100 бройки

1710
2023

През 2004 г. Mercedes представя на автомобилния салон в Париж един специален кабриолет, който днес е почти забравен!

Става дума за Mercedes CLK 500 Cabriolet designo by Giorgio Armani. Специален моде, свързващ германското инженерно изкуствно с италианския шик. Още през 2003 г. в Милано е създадена студия с името Giorgio Armani Design Car, а година по-късно е одобрено производството на малка серия от 100 автомобила.

Mercedes CLK 500 by Armani е строго лимитиран 

Като база за модела служи второто поколение на Mercedes CLK Cabrio (A 209). Между 2002 и 2010 г. завода в Бремен (Coupé) и в Оснабрюк (кабриолет) напускат общо 360 000 екземпляра (само 100 кабриолета са с почерка на Армани).

На базата на тогавашния топмодел CLK 500 Cabriolet създава благороден и ненатрапващ се специален модел. Подобно на неговата мода CLK designo by Girgio Armani блести със семпла елегантност.

Създаден е и специален лак – „Designo Sabbia Magno“, запазен за този модел. Армани сам избира матовия лак, който се налага като мода след време.

Освен това 18-цоловите джанти на AMG са лакирани в цвета на автомобила, а покривът е бежов. Двигателят е 5-литров V8 (M 113) с 306 к.с. и 460 Нм, а овалната ауспухова тръба изглежда доста семпля.

В интериора става още по-благородно. Изглежда тук Армани е почерпил вдъхновение от олдтаймерите. Кафявата кожа („Cuoio“) е стилно комбинирана с бежов плат по седалките и облегалките.

Дори и декоративните лайстни са покрити с кожа

Единствено дървото е доста старомодно за модния дизайнер  – затова и всички декоративни лайстни са покрити с кожа. Подобаващо на един луксозен модел серийното оборудване е доста широкообхватно. Това включва навигационна система, биксенонови фарове, електрически регулиращи се седалки, автоматична климатична инсталация, аудиосистема , „Harman & Kardon“ и други.

Цената като нов на Mercedes CLK 500 designo by Armani е 173 500 лв.

Почти 20 години по-късно този CLK на Армани е почти забравен. В цяла Германия в момента се предлага само един екземпляр. Автокъща  „Savex GmbH“ предлага показания на снимките CLK 500 Cabrio с пробег 88 500 километра. Първата му регистрация е от декември 2006 г. – вероятно се касае за демонстрационен експонат.

Специалният CLK е от трета ръка

В документите на автомобила има информация за трима предишни собственици, които са сервизирали CLK редовно. На снимките специалният модел ни се представя в оригинално състояние и оставя добро впечатление. Както отвън, така и отвътре Mercedes изглежда доста добре поддържан.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин