Въодушевление » От Мототехника-Бургас до Кембридж: историята на една Волга ГАЗ-21

От Мототехника-Бургас до Кембридж: историята на една Волга ГАЗ-21

0710
2020

„Момчето ми, черна „Волга“ е автомобил за специални хора. Това е колата на Юрий Гагарин, първия човек, излязъл в космоса“ – тези думи, изречени от бащата Витанов-старши, още отекват в съзнанието на сина Кирил. Който вече не е малко момче, а баща на 13-годишен младеж. Киро е бил собственик на една от първите автомивки с ресторант в София – Bubbles, и оттам започва любовта му към ретро колите. Той започва да колекционира класически автомобили преди 9 години, когато купува първата си „Варшава“. Впоследствие придобива още два екземпляра от същия модел. През 2015  заминава за  Лондон.

Преди около четири години се сдобива с мечтаната машина от своето детство – „късна“ ГАЗ-21, набор ’69. Черната перла, закупена от първия си собственик след 8-годишно чакане за ред от „Мототехника“ в Бургас, грабва сърцето на Витанов. Луксозната модификация на модела е била „резервирана“ само за важните клечки в соца – „големите“ в Партията и военните. „Волга“-та идва с изключително ценен за всеки колекционер документ – оригиналната фактура от продажбата през 1969 г.! Хиляди километри обаче делят предприемчивия българин от неговата неостаряваща любов. Той е на Острова, а тя – на Балканите.

Киро обаче решава да действа – и така организира пътуването на М21 до Кембридж, където е новият му дом. Кембридж е градът, известен с едни от най-добрите  университети в света. Тук е учил и преподавал проф. Стивън Уилям Хокинг, астрофизик, автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“, която го прави световно известен. Също така в Кембридж е открита ДНК и са измислени и патентовани правилата на съвремения футбол.

Пред Gonville & Caius College към Университет Кембридж

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин