Отстраняването на лед от стъклата: най-добрите методи и най-честите грешки

3001
2023

Как да предотвратим увреждане на стъклата?

За да отстраните леда и да избегнете образуването на драскотини, е препоръчително да отстраните мръсотията – защото чистите прозорци заледяват по-малко. Преди да паркирате, пуснете чистачките няколко пъти и пръснете течност за миене, така на следващия ден ще бъде много по-лесно да изстържете леда и рискът от повреди по стъклата ще бъде минимален. По възможност паркирайте автомобила си възможно по-близо до сгради, тъй като те излъчват повече топлина през студените месеци. Така в някои случаи стъклата може изобщо да не замръзнат. Но все пак внимавайте за ледени висулки, които биха могли да се откъртят и да причинят щети по боята и прозорците.

Употребата на стъргалка неминуемо е свързана с опасност от надраскване на стъклото.

Нанасянето на консервационно покритие върху стъклото не само го предпазва от повреда, но и позволява ледът да не залепва толкова силно върху запечатаното стъкло – понякога ледът може да бъде отстранен само с гумения ръб на стъргалката. Задължително трябва да внимавате да не оставите износените чистачки на предното стъкло, които могат да причинят шлири и драскотини –погрижете се да ги смените своевременно при необходимост.

Какво да правим, ако стъклата са замръзнали отвътре?

Ако автомобилът е замръзнал и отвътре, е най-добре да използвате стъргалка за лед, с която да обработите стъклата отвътре. В случая е важно да избършете изстърганите ледени кристали, например с кърпа. В интериора не трябва да използвате химически размразители поради изпаренията, които са вредни за хората в автомобила. Ако стъклата са замръзнали отвътре, обикновено причината е влагата в интериора. Прочетете тук как да се справите с нея!

Стъклото пред водача и предните странични задължително трябва да бъдат чисти от сняг и лед.

Кои прозорци трябва да бъдат изчистени от леда?

Задължително е да премахнете леда от предното и предните странични стъкла преди потегляне – ако не го направите, може да ви глобят с 50 лева. От съображения за безопасност тези стъкла трябва винаги да са почистени идеално – в противен случай полето на видимост на водача би било силно ограничено. Освен това не забравяйте, че мигачите, задните светлини, фаровете и регистрационните табели също трябва да бъдат чисти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин