/ Отстраняването на лед от стъклата: най-добрите методи и най-честите грешки

Отстраняването на лед от стъклата: най-добрите методи и най-честите грешки

Ако паркирате автомобила си под открито небе, през зимата неминуемо той ще ви посреща със замръзнали стъкла. Тук ще откриете как най-успешно и без щети по автомобила можете да се отървете от леда

През студения сезон всички шофьори без гараж се сблъскват е един и същи проблем: дебел слой лед се образува върху автомобила през нощта – и този слой трябва да бъде отстранен от стъклата, за да може човек да шофира с нормална видимост. Това може да стане чрез стържене или размразяване – а в най-добрия случай, и с двете. Комбинацията от спрей за размразяване и стъргалка за лед действа най-ефективно. Но внимавайте: много стъргалки причиняват драскотини по стъклото, като го увреждат сериозно.

Разнообразието от стъргалки на пазара е голямо – но некачествените ще надраскат стъклото ви.

За какво трябва да внимаваме при стъргалките за лед?

Ако разчитате на собствените си сили и освобождавате колата си от леда по старомодния начин, за целта трябва да използвате само стабилни пластмасови стъргалки. Алтернативни решения като метални шпатули или дебитни карти могат да оставят драскотини по стъклата, които пречат на видимостта особено нощем. Най-добре е стъргалката за лед да има и гумен ръб от едната страна, за да може разтопеният лед да бъде отстранен много внимателно. Гофрираната страна също е важна: ако слоят лед е дебел, той първо трябва да бъде разбит и после – да бъде изстърган с гладката пластмасова страна. Ако цените комфорта, можете да си купите стъргалка за лед с малка телескопична дръжка: тя е малко по-скъпа, но с нея ръцете ви ще останат сухи. Някои стъргалки дори са оборудвани с вградена ръкавица – ако случайно сте забравили да поставите на ръцете си вашите.

Kärcher предлага дори електрическа стъргалка за лед.

Как да отстраним леда без стържене?

Препарат за размразяване: Класика сред формите за удобно отстраняване на леда от предното стъкло са спрейовете за размразяване. Те просто се пръскат върху заледените стъкла и благодарение на високото съдържание на алкохол сами размразяват леда. Добавките в препаратите гарантират, че стъклата няма да замръзнат отново.

Бутилка с гореща вода: Ако имате време, можете да поставите бутилка с гореща вода на таблото зад предното стъкло 20-30 минути преди потегляне. Така стъклото ще се размрази изцяло или поне дотолкова, че ледът да може да бъде отстранен лесно.

Вентилаторни нагреватели: На пазара се предлагат специални вентилаторни нагреватели за бързо загряване на интериора на автомобила до необходимата температура. Някои се захранват от 12-волтовия извод (запалката) в автомобила – но те не са препоръчителни, тъй като натоварват много акумулатора на автомобила, който и без това е подложен на сериозен стрес при ниски температури. Вентилаторни нагреватели има и на 230 волта – но за тях ще ви трябва контакт.

Стационарен отоплител (печка): Печката е скъпа, но има много предимства. Тя не само размразява автомобила, но и предпазва двигателя от студен старт и гарантира по-ниски вредни емисии. Ето защо ако се налага постоянно да използвате стъргалката за лед през зимата много често, инвестицията в стационарен отоплител определено си заслужава. В крайна сметка възможността за размразяване на автомобила с натискането на бутон също така спестява много време – а и друго си е да седнеш в топла кола, нали?

Несъмнено най-удобно е да имате печка – като модерните отоплители могат да се управляват и през смартфона.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин