Отново тайландец във Формула 1!


27
ное.
2018

От 2010 г. не се е случвало първите трима от шампионата Формула 2 да влязат във Формула 1. Преди осем години това бяха Нико Хюлкенберг, Лука ди Граси и Виталий Петров. За сезон 2019 освен Джордж Ръсел (Williams) и Ландо Норис (McLaren) е потвърдено и участието на Александър Албон. Той ще бъде съотборник на Даниел Квиат в Toro Rosso.

22-годишният британски пилот има тайландски корени и ще кара с тайландски лиценз – явно това е изиграло важна роля за избора му, тъй като собствениците на Red Bull са тайландци. Шефът на Тоro Rosso Франц Тост обаче аргументира избора на младата надежда и с друго: „Той спечели четири старта и стана трети във Формула 2. Начинът, по който изпреварваше много от конкурентите си през сезона, доказва, че е „пораснал“ за F1.

Албон не е първият тайландец във Формула 1: от 1950 до 1956 Бирабонгзе Бханудей, по-известен като принц Бира, записва 19 старта за Maserati, Gordini и Connaught, като най-добрите му постижения за две четвърти места.

Преди новия сезон не е ясно единствено кой ще бъде вторият пилот на Force India. По неофициални данни за отбора ще карат Ланс Строл и Серхио Перез. Бащата на Строл купи Force India заедно с канадски бизнесмени още през лятото, а синът му направи първите тестове с отбора, който ще се казва Racing Point.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >