Отменят GP на Китай заради коронавирус?

2801
2020

Разпространението на коронавирус в Китай би могло да се окаже причина за отмяната на GP на Китай. Кръгът от Формула 1 е насрочен за 19-и април. В интерес на истината, Китайската автомобилна федерация отново премахна от своята уебстраница съобщението, според което всички състезания до април ще бъдат отменени. Съмненията обаче остават заради пандемията.

До днес, 28 януари, са установени 4515 заразени с вируса и за съжаление 106 от тях са починали. В Германия (окръг Щарнберг) също беше установен случай на заразяването с вируса. Коронавирусът причинява кашлица, температура и дихателни проблеми, но и често преминава дори по-леко от грип. При повечето от 106-те смъртни случая става въпрос за възрастни хора с придружаващи заболявания.

Страх и паника бяха всяти преди всичко заради реакцията на Китай: на 23-и януари правителството взе решение да изолира от външния свят жителите на 9-милионния град Вухан, където вирусът беше открит за първи път. Влаковете, самолетите и автобусите, свързващи метрополиса, са спрени, а властите не допускат гражданите да излизат от града. Междувременно бяха засегнати и други населени места. Световната здравна организация приветства мерките.

Китай отмени и други събития – като тържества по случай тамошната Нова година в Пекин. Местно рали също е отменено. Ако забраната за състезания по автомобилизъм до април действително се задържи, това биха били лоши новини и за Формула Е – Sanya ePrix е насрочена за 21 март.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин