Отменят първия старт във Формула 1 заради коронавируса


12
мар.
2020

Коронавирус покоси Формула 1! Стартът на сезона, планиран за неделя в Австралия, няма да се проведе – обявиха организаторите в нощта срещу петък (местно време). Няколко часа по-рано Макларън стана първият екип, който се отказа от събитието, след като член на екипа даде положителна проба в тест за коронавирус.

През нощта имаше кризисна среща между шефовете на отбори, организаторите и представителите на F1 и FIA. Както съобщават няколко източника, те се споразумяха за пълното отмяна на събитието. Според първоначалната информация по-голямата част от отборите са били против провеждането на Гран При този уикенд с оглед настоящите обстоятелства. Спортният орган взима това решение на болшинството отбори и съответно отменя събитието, официално потвърждение се очаква скоро.

Вече имаше масирана критика в социалните медии, а също и от пилотите, че Формула 1 изобщо е пътувала до Австралия. Световният шампион Люис Хамилтън каза: „Много, много съм изненадан, че всички сме тук. Целият свят реагира на коронавируса. Само Формула 1 просто продължава.“ Хамилтън също косвено обвини отговорните лица в алчност.

С потвърдения случай на коронавирус в падока ситуацията в Мелбърн драстично се влоши в четвъртък. В крайна сметка нямаше алтернатива на отмяната. Формула 1 и FIA все още са в лоша форма: сега ще трябва да бъдат обвинени, че са действали твърде късно и само под огромен натиск от екипите.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >