Отдаване на почит към Citroën CX

2402
2023

Този седан от 70-те години е икона. Един китайски ютъбър отдава по специален начин почит към Citroën CX.

На пръв поглед новият Citroën C5 X няма много общо с легендарния модел CX от 70-те години на миналия век. Именно това е решил да промени един китайски тунинг-фен и ютъбър. Или по-точно го е направил. И действително човек разпознава още от пръв поглед приликата между новия кросоувър и ретро-седана. Какво всъщност е променено по автомобила?

Съвсем ясно покриващите задните колела елементи на калниците – детайл, характерен за някогашния Citroën CX, а също например и за Buick Electra 225. Хромираните лейстни, преминаващи през целия автомобил, също напомнят на иконата.

Хромът и въздушното окачване също не липсват

И след като стигнахме до блестящия хром: тасовете познати ли са ви? Това разбира се също не е случайност, тъй като те са доста близки до оригиналните. Нещо, което също е като при оригиналния модел, но не се забелязва веднага, е въздушното окачване. С тази характерна екстра „новият CX“ може да се повдига и смъква с до десет сантиметра. Дотук добре – проектът е близо до своя образец.

Как стоят обаче нещата с интериора? Тук феновете на CX ще бъдат разочаровани: познатият волан с един лъч липсва. Жалко! Иначе и тук има някои прилики с оригинала. Например цветовите акценти и седалките.

Моделът е само отдаване на почит и няма да стигне до серийно производство

Ако сега се надявате да се сдобиете с този автомобил, то трябва да ви разочароваме отново – този екземпляр е единствен и ще си остане такъв. Тунигованият „французин” няма да стигне до серийно производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин