Отборът на ТУ-София с нов екoавтомобил на Shell Еco-Мarathon 2016

0504
2016

Екип на университета ще се включи в единственото по мащаб европейско състезание за иновации в транспорта за осма поредна година

Студентите от Техническия университет-София работят върху дизайна и конструкцията на напълно нов енергийно ефективен автомобил за състезанието Shell Eco-marathon Европа в Лондон в началото на юли 2016 г.

Това е четвъртият проект за изцяло нов прототип, който екипът на Техническия университет-София вярва, че ще успее да реализира също толкова успешно, колкото и предходните три автомобила за Shell Eco-marathon. ТУ-София е българският отбор с най-дълга и успешна история в състезанието. До този момент проектираните и изградени от тях енергийно ефективни автомобили в категорията „Градски тип“ са били задвижвани с три различни източника на енергия – хибриден двигател (комбинация между двигател с вътрешно горене и електродвигател), водород и електрическа батерия, а отборът е отбелязал 6 класирания, от които три на престижното второ място.

Като стъпват върху опита си и натрупаните знания до момента от предишни надпревари, тази година младите инженери ще използват наученото и ще се стремят да се класират на челното място в категорията „Градски тип“ автомобили.

Новият автомобил ще бъде задвижван от чисто нова водородна горивна клетка, чиято покупка предстои. Стратегията за победа на бъдещите инженери от ТУ-София стъпва още върху подобрено окачване, задвижваща и спирачна система, съвременна електроника.

За постигането на максимална енергийна ефективност, отборът търси вариант за карбоново купе, при което теглото на автомобилa ще бъде значително редуцирано. На миналото състезание, студентите от ТУ-София управляваха 90-килограмов автомобил, докато тази година се приготвят да посрещнат пистата в Лондон с 80-килограмов.

Другото нововъведение е в дизайна на купето – екипът концентрира усилията си върху конструкция на превозното средство с минимални размери, която ще има по-малко съпротивление на пистата. Амбицията на отбора е новият автомобил да бъде възможно най-тесен и нисък в рамките на правилата на състезанието, но в същото време да е лек и аеродинамичен.

Ново е и името на автомобила, с който ще поемат предизвикателството да изминат максимално разстояние с минимален разход на трасето в Лондон през месец юли. През 2016 г., той носи името Феникс. Екипът на ТУ-София е съставен от 11 студенти, които учат в специалности като „Индустриално инженерство“, „Електроника“, „Инженерен дизайн“ и други.

„Тази година вярваме, че с всичко, което правим, ще постигнем по-добри резултати и ще успеем да притесним вечния конкурент в нашата категория – французите. Ако шансът е на наша страна, ще се стремим да завоюваме първото място в нея. Мисля, че с новия автомобил ще можем да изминем над 300 км/м3 на трасето в Лондон и да превърнем тази мечта в реалност“, коментира Пламен Пунов, преподавател в ТУ-София и ръководител на отбора.

В момента екипът използва софтуер за симулации на автомобила, с които да изчисли оптималното движение и разход на енергия, както и начина, по който трябва да се пилотира на пистата в Лондон, за да се постигне максимално добър резултат.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин