Отборът на ТУ-Варна с нов автомобил на Shell Eco-marathon Европа 2017

0704
2017

Мотивацията на студентите да участват в състезанието е по-голяма от всякога и те с нетърпение очакват да покорят пистата в Лондон

Отборът на Технически университет – Варна ще премери сили на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2017 в Лондон с автомобил с двигател с вътрешно горене, задвижван от бензин. Автомобилът на студентите през 2017 г. носи името J17 и ще бъде оборудван с подобрена рама от алуминий и нов мотор, с които повишава енергийната си ефективност. Бъдещите инженери от ТУ-Варна ще се състезават в категорията автомобили „Градски тип“, изпълнени с увереност, че ще се класират успешно в челните места на своята категория.

Девет души работят усилено по конструирането на автомобила в извънучебно време, а целият екип по подготовката надхвърля 15 младежи, ангажирани още с дизайна, административните процеси и търсенето на спонсори. Повечето студенти са от специалност „Транспортна техника и технологии“. Капитан на отбора е Даниел Костадинов, който е и председател на студентски „Авто-мото клуб“ в Техническия университет – Варна.

Студенти от Технически университет – Варна са участвали в изданията на Shell Eco-marathon Европа 6 пъти в периода от 2009 г. до 2015 г. В последното си участие в Shell Eco-marathon през 2015 г. Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията “Градски тип“ автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво. През 2016 г. поради непредвидени обстоятелства по време на подготовката, екипът пропусна участие и сега е двойно по-мотивиран да се представи на отлично ниво на пистата на Shell Eco-marathon Европа 2017 в Лондон.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин