Отбелязваме 60-годишнината на легендата Ford Mustang

1704
2024

Вече повече от десетилетие Ford Mustang е най-продаваният спортен автомобил в света и е реализирал над 1 милион продажбиот 2015 г. досега, и над 10 милиона продажби, откакто бе представен на 17 април 1964 г. на Световното изложение в Ню Йорк.

С дълга предница, късо купе и спортни характеристики, Mustang попадна вполезрението на клиентите и дилърите бяха претрупани с 22 000 поръчки още от първия ден на продажбите.


Ford Mustang от 1964 г. се продава на цена от 2368 щатски долара, тежи 1166 кг, има 170-кубиков шестцилиндров двигател, тристепенна автоматична скоростна кутия и 4-местно купе.Да кажем, че той е бил мигновен хит, е малко – толкова популярен беше, че когато 15 души в Тексас се конкурираха за същата кола, победителят поиска да пренощува в колата през нощта, за да не бъде продадена под носа му, докато се обработва чекът му.


Ford прогнозира, че ще продаде около 100 000 автомобила Mustang през първата година. През първите 12 месеца от продажбата му са реализирани 417 000 продажби, а през 1966 г. е продаден милионният Mustang. Не само истинският Mustang се продаваше с пълна сила – през коледния сезон на 1964 г. родителите закупиха зашеметяващите 93 000 детски Mustang-а, задвижвани с педали.

Каква беше привлекателността на Mustang? Тъй като се очакваше възрастовата група от 15 до 29 години да нарасне с 40% в САЩ (и по света) между 1960 и 1970 г., Ford разработи планове за нов вид автомобил. Такъв, който да се хареса на по-младото поколение, което не се интересува от консервативните автомобили, които са карали техните родители. Те искаха спортни седалки, скоростен лост на пода и мощни двигатели.Ford взе решение, че този нов автомобил трябва да бъде малък (не по-дълъг от 180 инча), лек (не по-тежък от 1100 кг) и евтин (не повече от 2500 щатски долара – повечето автомобили започват от 3500 щатски долара). Стилът трябваше да напомня за ниския профил на Ford Thunderbird, да побира четирима души и да е забавен за шофиране.

Прототипите Mustang I и II са кръстени на легендарния изтребител P-51 Mustang от Втората световна война, въпреки че сега те са синоним на див кон, известни като като pony car.

Част от привлекателността на Mustang беше, че той можеше да се модифицира по желание на купувача – от базов автомобил без излишни екстри до главозамайващ високопроизводителен автомобил или дори луксозен автомобил. Той можеше да се похвали с най-дългия списък от опции, предлаган някога от Ford.

От първите си дни досега Ford Mustang стана по-дълъг, по-нисък, по-широк и по-мощен, преживя драстични промени в дизайна, петролни кризи, конкуренти и се превърна от модел само за САЩ в глобален автомобил (над 140 пазара), продаван в Европа, Австралия, Близкия изток и Азия. През всичките си 60 години на пазара Mustang запазва своята привлекателност и популярност за всеки човек, като заема място на върха на класацията на спортните автомобили с над един милион продажби в световен мащаб от 2015 г. насам и около 10 милиона от 1964 г. насам.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин