Основна цел на Renault – да остане лидер при електромобилите в Европа

2607
2021

Ще бъдат съзададени десет нови електрически модела Renault и до един милион електромобила ще бъдат произведени до 2030 г., от печеливши градски модели до спортни модели от висок клас. „Иконата“ R5 ще бъде възродена като електромобил

„От политиците зависи кога ще произвеждаме повече електрически от конвенционални автомобили на ДВГ“ – това заяви Филип Брюне, старши вицепрезидент Задвижвания & EV инженеринг в Renault Group по време на кръгла маса, последваща събитието Renault eWays ELECTRO POP, представящо подробно EV стратегията на френския гигант. Брюне заяви още, че „Реджията“ планира да запази 100% от производството на електромобили във Франция, както и че към момента не вижда как нискобюджетната марка Dacia би могла да премине изцяло на ток – трансформация, която марки като Opel, Jaguar и други вече декларираха. Причината се крие преди всичко във високите цени на батериите, които формират около 50% от стойността на електромобила.

Renault Group е една крачка пред конкуренцията, бидейки първия автомобилен производител, който разработва свой собствен електромотор – без рядкоземни елементи и базиран на технология за синхронен електро двигател с възбудителна намотка в ротора (EESM), заедно със собствен редуктор. Вече реализирала по-голямата част от инвестициите, Групата успява да намали разходите за батерията два пъти през последните десет години и ще ги намали още два пъти през следващото десетилетие. Групата постепенно ще внедри нови технологични подобрения от 2024 г. в своя EESM двигател: с фиксиран статор, залепени ламели на котвата на статора, безчеткова технология и кух ротор; намаляване на разходите и подобряване на ефективността на двигателя.

Renault Group ще бъде първият автомобилен производител, който масово ще произвежда електромотор с аксиален поток от 2025 г.

Групата също така подписва партньорство с френската start-up компания Whylot за иновативен автомобилен електрически двигател с аксиален поток. Тази технология първо ще бъде приложена при хибридни задвижващи механизми с цел намаляване на разходите с 5% и същевременно спестяване на до 2,5 гр CO2 емисии по цикъл WLTP (за лек автомобил от сегмент B/C). Renault Group ще бъде първият автомобилен производител, който масово ще произвежда електромотор с аксиален поток от 2025 г.

На 9 юни 2021 г. Групата обяви създаването на Renault ElectriCity, за да предложи автомобили, „произведени във Франция“. Това ново юридическо лице в Северна Франция събира трите завода на Renault в Дуе, Мобеж и Руиц, както и силна екосистема от доставчици. През 2024 г. заводите ще бъде снабдени с конкурентни батерии от гигафабриката на Envision-AESC в Дуе. Идеално локализиран, Renault ElectriCity е позициониран в сърцето на европейското търсене на електромобили, тъй като Франция, Обединеното кралство, Германия, Италия и Испания ще представляват около две трети от общите продажби през 2025 г.

R5 ще бъде възродено като електромобил

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин