Хамбург-Берлин Класик

Осмо издание на „Хамбург-Берлин Класик“ - Да си ретро не е демоде!

0510
2015

За първи път от Берлин около 180 олд- и йънгтаймера преминаха през Харц – най-високата планина в Северна Германия

„Би-бийп, би-бийп“, скандират четири млади момичета в Бьоквиц, някога отделно селце, а днес – част от град Кьотце във федерална провинция Саксония-Анхалт. След като чуват „гласа“ на клаксоните, дамите показват на шофьорите на автомобилите (производство между 1931 и 1993 г.) пътя, танцувайки и с усмивка на уста. Дъждът изобщо не ги притеснява – както тях, така и хилядите други зрители по трасето на осмото рали „Хамбург-Берлин Класик“. Запалените фенове са отменили ангажиментите си в четвъртък следобед и са разположили внимателно подвижните си столове, за да се наслаждават максимално комфортно на преминаващите класици.

„Кабриолетаджиите“ разтвориха своите чадъри още при старта на Олимпийския стадион в Берлин – но като защита от слънцето. Германската столица посрещна състезателите с хубаво време. Дъждът се появи чак в Тангермюнде, град с историческо значение на брега на р.Елба.

Сред „ралиджиите“ има много известни личности: ледената принцеса Кати Вит, актьорите Михаел Мендл, Естер Швайнс, Хелмут Цирл и различни господа, въплътили се в ролята на полицейски комисари. Всички те са в отбора на Autostadt-Волфсбург, изпратил на старта 15 автомобила, с които празнува своя 15-и юбилей.

HBK-2015-Technische-Abnahme-1200x800-aed5eb4db871fc13Преди старта обаче три екипа трябва да се борят за правото си на стартиране, което дават AUTO BILD KLASSIK и берлинската радиостанция Star FM. В специално изпитание претендентите застават един срещу друг – те трябва да изминат 40 м за 9 секунди. Който от трите екипа се доближи най-много до това време, ще бъде допуснат да се включи в състезанието с последния свободен стартов номер. Точно такива са и изпитанията за време в цялото състезание. В сутрешното изпитание се налагат Ханс-Йоахим Ноак (71) и Томас Багусе (51), които участват със Simca Chrysler 2 Litre (1978).
Точно в 12:15 през стартовата арка преминава най-старият автомобил в надпреварата – Bentley 8 Litre Le Mans Open Tourer от 1931 г. С металическо „гъргорене“ класикът се отправя към Тангермюнде.

На летището Щендал местният олдтаймер-клуб очаква рали-парада и гордо представя полираните си Wartburg, Trabant и дори трактори. Тук участниците се събират около олдтаймер oт въздуха – руският многоцелев самолет „Антонов Ан-2“ (познат в НАТО с кодовото име Colt), е един от най-големите двуплощници на света. Навсякъде в Алтмарк хората махат с ръце, зрителите свалят шапка и награждават с аплодисменти форсирането на двигателите. В Бисмарк голямо семейство се опълчва на дъжда и смело опъва ръчно изработен плакат с надпис „Поздравяваме олдтаймерите“, докато покрай тях преминават VW-тата с въздушно охлаждане.

Във втория ден на ралито слънцето грее силно над Волфсбург и планината Харц – на надморска височина близо 1000 м!

HBK-2015-Technische-Abnahme-1200x800-e1699690fec067d3Пазари, обградени от построки в стил фахверк и обсадени от тълпи фенове на ретро автомобилите – така изглежда картината в Кьонигслутер, Вернигероде, Гослар и Волфенбютел. Прекрасно – навсякъде виждате усмихнати хора, а между тях – спортни автомобили като Ferrari 250 GTO и BMW M1.

В Йерксхайм семейство е изкарало на улицата холната си гарнитура, за да маха на участниците максимално удобно – като телевизия за олдтаймери 3D. Ретро влак с локомотив прекосява улицата. По нежни серпентини олдтаймерите се изкачват нагоре – с „хъркане“ като Riley Monaco (1931) или шепнешком като BMW Z1 от 1992 г.

През имението в Алтенроде, пешеходната зона на Волфенбютел и имението в Лукулм класиците се носят тържествено под безоблачното небе към Autostadt във Волфсбург. Във Верлабургдорф малко момиченце поставя рози по колите, а в други населени места хората дори са подготвили домашни сладкиши за участниците.

Прекрасният ден завършва с още по-прекрасен празник за състезателите. Когато става тъмно, Autostadt започва грандиозно шоу с музика, водни атракции и фойерверки.
С ясно небе, слънчеви лъчи и „боботене“ на Chevy Camaro c V8-мотор започва последният ден на ралито. Трасето минава през земя, на която някога е бил разположен завод на VW с безкрайни прави участъци. В своето пътешествие на север автомобилите минават покрай конюшни, полета с цъфнали цветя и живописни насаждения на овощни дръвчета. В Грибсхорн собствениците на DKW F7 са се пременили в традиционни народни носии.

Последният етап води ретро машините до сърцето на Хамбург. На площадките до митницата, където по принцип достъпът на частни коли е забранен, между контейнери, употребявани и нови автомобили се провежда последната отсечка от състезанието. Накрая се минава покрай Музея за прототипи и рибния пазар. Уау, той е пълен с народ! Хората сочат „препускащия“ Wartburg 312 de Luxe, бутат се за по-добра видимост, а сред тълпата има знаменитости като Оливия Джоунс и хореографа Хорхе Гонзалес.
От 1000 м надморска височина почти до нулата – и това ако не е интересно пътешествие …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин