Новини » „Оригиналът“ Defender се преражда с двигатели BMW

„Оригиналът“ Defender се преражда с двигатели BMW

3009
2019

След 2 млн. произведени екземпляра Land Rover Defender беше изваден от моделната гама на британската марка. През 2020 на пазара ще се появи новото поколение на модела – което обаче изглежда прекалено модерно за заклетите почитателите на Landy-та. Всички, които тъгуват за „оригинала“, обаче могат да се успокоят – през 2021 той ще се появи отново под друго име!

По последна информация офроудърът ще продължи да се прави в първоначалната му форма – но не директно от Jaguar Land Rover (JLR), а от Ineos Automotive. Ineos е група от китайски химически предприятия със седалище в Лондон, сред които има и автомобилно подразделение. Още когато през 2016 Defender беше спрян от производство, създателят на Ineos Джим Ратклиф бърза да вземе правата за „оригинала“. Три години по-късно от Ineos Automotive потвърдиха, че Land Rover Defender ще се „прероди“ под името Ineos Grenadier. Това име е избрано след онлайн проучване, в което се включват около 6000 фенове на проекта.

Британският всъдеход ще се прави в Бриджънт, Уелс – само на около половин час път от новите производствени мощности на Aston Martin. В заводa Ineos ще разкрие 200 нови работни места през 2021, чийто брой до 2024 трябва да нарасне до 500. Целите на Ineos са амбициозни – от 2024 да прави по 25 000 Grenadier-а годишно.

Дирк Хайлман, директор на Ineos Automotive, разкрива, че точно както оригинала, и Grenadier ще използва носеща рама, цели мостове, блокажи на трите диференциала и перманентно 4х4-задвижване. Така високопоставеният мениджър иска да успокои скептиците, които се страхуват, че Grenadier щял да следва само формата истинския Defender. Върху рамата ще бъде поставена алуминиева каросерия, която ще бъде достатъчно лека и модерна. Grenadier ще бъде предлаган в различни варианти на каросерията, сред които и пикап.

Двигателите ще идват от BMW. Oт Ineos Automotive разкриват, че са подписали договор за партньорство с германците – и Grenadier ще бъде оборудван с последното поколение агрегати BMW Twinpower (в т.ч. и 3-литровите „шестаци“). Трансмисията ще бъде 8-степенна автоматична. По данни на Auto Express цените на Ineos Grenadier ще започват от около 68 000 лева – далеч под тези на новия Defender (от почти 100 000 лв.).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин