Организират изложение за класически автомобили в София


26
февр.
2020

Колекционерите на ретро-класическите превозни средства от България и съседните ни държави се обединяват, за да се представят на първото подобно шоу у нас и то в най-голямата софийска зала „Арена Армеец“ на площ от 4000 кв.м в периода 11-14 юни.

КАКВО ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ НА ТОВА СЪБИТИЕ?

На практика всичко, което включва понятието АВТО-РЕТРО-КЛАСИЧЕСКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА. Най-много ще са леките автомобили от началото на века до 1995 година. В този широк диапазон от време ще се представят още мотоциклети, товарни и специални автомобили, военни машини – мотоциклети, джипове и строеви  машини от легендарни марки, участвали във Втората световна война. Не на последно място ще се представят и реставраторите-колекционери на автобуси, които са били част от градския и междуградски транспорт, както и марката „Чавдар”- гордост на България, която за съжаление също остана в историята ни. Като изненада и допълнителна атракция организаторите са включили и двуколесния най-лек транспорт – велосипеда, който също има дълга история в страната ни, започвайки с първата фабрика за велосипеди в София на Братя Пантеви още от средата на 20-те години на миналия век, през  родните велосипеди „Балкан” от соцпериода, както и други редки велосипеди.

Като постоянна част от подобни събития, почитателите на спортните машини ще могат да се докоснат до уникални, реално съществуващи мотоциклети и автомобили, които са допринесли много за популяризирането на България в авто-мото-спортовете. Колекционерите-собственици ще покажат и автентични купи и награди на някои легенди като Димитър Соколов, заслужил майстор на спорта (ЗМС) Илия Чубриков, змс Димитър Василев и други.

Както е прието за такива събития, в изложбените пространства ще имат щандове различни фирми, свързани с реставрацията и съхранението на историческите превозни средства, щандове за продажба на резервни части, литература и списания, изложби на частни колекции от плакати, умалени модели и др., колекционерски сувенири, книги и разбира се – открити площи за продажба на всякакви реставрирани и нереставрирани превозни средства.

В изложението ще се представят със свои щандове повечето ретро клубове от страната,  известните няколко музея като първия частен на фирма „Мото-Пфое” и по-късно създадените частни музеи, както и различни експонати от държавни институции и структури (Националния политехнически музей, НСО и Министерство на отбраната).

Продължете на следващата страница, за да видите част от експонатите, участващи на събитието

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >