Оправдаха Porsche за смъртта на Пол Уокър

В края на 2013 г. при катастрофа с Porsche Carrera GT загинаха Пол Уокър и приятелят му Роджър Родас. Вдовицата на Родас не успя да осъди автомобилния производител за инцидента

0704
2016

Автомобилният производител Porsche не може да бъде подведен под отговорност за смъртта на Пол Уокър и Роджър Родас. Това реши щатският съдия Филип С. Готиерез. Според Готиерез нямало доказателства за вината на Porsche. Кристин Родас заведе дело срещу германската компания, защото според нея Carrera GT имала технически недостатъци с влияние върху сигурността. Според вдовицата при страничния удар резервоарът не е трябвало да се откъсне, а вероятно обезопасителните колани били дефектни. Адвокатите на Родас ще обжалват съдебното решение. Към момента няма съдебно решение по исковете на бащата и дъщерята на Уокър. Роднините на актьора също са убедени, че по-добри мерки за сигурност на суперавтомобила са щели да спасят техния близък.

От Porsche отрекоха да имат вина

Още през октомври 2015 г. Porsche отрече да има каквато и да било вина за смъртните случаи. „Ние се доверяваме на докладите на експертите, които ясно определят като причина за трагичното събитие шофьорска грешка и несъобразена скорост“, каза още през октомври 2015 г. говорител на германската компанията.

Дъщерята на Уокър завежда дело две години след катастрофата

Две години след смъртта на американския актьор и неговата дъщеря завежда дело срещу производителя от Цуфенхаузен. Звездата от „Бързи и яростни“ изгуби живота си като пътник в Porsche Carrera GT през ноември 2013 г. Според иска от Porsche са знаели, че във въпросния модел имало пропуски при проектирането – най-вече по отношение на предпазните колани. Тези пропуски били причината Уокър да не успее да напусне колата, след като тя била пламнала. Според адвокатите Пол щял да бъде жив и днес, ако колата нямала този недостатък.

Катастрофиралият автомобил се е движел прекалено бързо

Преди удара приятелят на Уокър Роджър Родас е изгубил контрола над автомобила. След няколко експертизи през 2014 г. отговорните институции установяват, че колата се е движила прекалено бързо – с около 100 вместо с позволените 45 мили в час (161 вместо 72 км/ч). По колата нямало конструкционни несъвършенства. Според Porsche вината за катастрофата била изцяло на Родас, тъй като след продажбата колата била модифицирана.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин