Опера от V8: чуйте как звучи най-мощният Jag! (ВИДЕО)

2903
2016

575 конски сили. 5-литров V8. Най-мощният Jaguar. Дори и на хартия тези данни звучат респектиращо. Още по-приятно обаче става, когато F-Type SVR действително бъде пуснат в действие. Хората от английската компания правят точно това – като не забравят да вземат и екип от оператори със себе си. И то не къде да – а в легендарния тунел Парк Авеню на Ню Йорк, по време на изложението в същия град. За особения „саундчек“ съоръжението е затворено за движение.

На разстояние 422 метра най-потентният F-Type дава воля на „гласа си“, а „виковете“ на осемте гърла се отразяват от вековните стени. Тайната на уникалния звук се криела в специалната ауспухова система, направена от инконел и титан.

Нова престилка, по-голям дифузьор, подвижен спойлер

F-Type SVR е една от звездите на автосалона в САЩ – нищо, че беше представен премиерно на изложението в Женева (3-13 март т.г.). Jaguar предлага SVR в познатите варианти на каросерията – като купе и като кабриолет. Визуално „спортистът“ с двойно задвижване се разпознава по новата предна броня с оптимизирани въздухозаборници. Отзад най-мощният F-Type се отличава от по-слабите версии с атрактивния си дифузьор и титаниевата ауспухова система. На пръв поглед задният спойлер изглежда фиксиран, но всъщност е подвижен. В „затворената“ си модификация F-Type струва минимум 276 800 лева, а за кабриото тузарите ще трябва да приготвят поне 290 800 лева (изчислено по данни за Германия). Стартът на продажбите ще бъде през юни 2016 г.

Под дългия преден капак работи познатият 5-литров V8 с компресор. В сравнение с F-Type R SVR F-Type има с 25 конски сили повече – така „доработеният“ от Special Vehicle Operations (SVR) модел генерира общо 575. Въртящият момент също е вдигнат – до 700 Нм. Благодарение на двойно задвижване машината ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 сек. От Jaguar се гордеят особено много с максималната скорост от 322 км/ч. Тя„прескача“ важната граница от 200 мили в час, която никой Jag досега не беше достигал.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин