Опасност от пожар при два модела електромобили BMW

0808
2022

BMW изтегля малък брой от своите електрически модели iX и i4 поради възможен риск от пожар. Проблемите в производството на батерии вероятно могат да доведат до дефекти и късо съединение, което би могло да причини пожар.

BMW трябва да изтегли малка част от задвижваните на ток iX и i4 поради опасност от пожар. Според първоначалната информация засегнати били само автомобили за пазара в САЩ, но по-късно стана ясно, че сред проблемните екземпляри имало и такива за Европа.

Според портала The Drive, от BMW са се свързали с 83-ма собственици на електромобили в САЩ и са ги помолили да не паркират колите си близо до домовете си поради повишен риск от пожар, както и да не ги зареждат. Засегнатите BMW iX и i4 от моделни години 2022/2023 г. биват привикани в сервизите поради възможен дефект в клетките на батерията, който може да причини късо съединение.

„Нашият екип за връзки с клиентите вече проактивно се свърза с всички собственици на автомобили, за да им осигури информация и съдействие“, разкрива говорител на BMW пред The ​​Drive. Още през април BMW беше уведомено за инцидент с BMW i4 eDrive40 в САЩ, който доведе до разследване на южнокорейския производител Samsung SDI, доставчик на батериите за електромобила. Това разследване разкри нередности в производството на някои батерийни клетки, поради които части от катода биха могли да попаднат в клетката и да причинят късо съединение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин