Опасни грешки с малки деца в автомобила

0705
2021

Дори при ниски скорости евентуално пътнотранспортно произшествие може да доведе до сериозни последствия, ако децата в купето не са достатъчно защитени. Не само експертите педиатри обръщат внимание на правилото, че всички деца до 12-годишна възраст или докато достигнат височина от 1,50 м трябва да бъдат подсигурени с подходящо детско столче, когато се возят в автомобил.

По отношение на връзването с колан всякакви дискусии са недопустими, дори когато изминаваните разстояния са кратки. В това отношение родителите би следвало да дават добър пример, с което всъщност предпазват цялото си семейство. Известно е, че водачът носи отговорност за надлежното закопчаване с колани на всички пътници в колата. За съжаление у нас все още често се виждат възрастни зад волана, гушнали детенце в скута си, което с усмивка също върти кормилото. Подобни забавления бързо могат да завършат фатално, да не говорим за негативния възпитателен ефект за подрастващите.

Погрешен монтаж

Винаги съблюдавайте инструкциите на производителя. Все повече компании, предлагащи детски столчета за автомобили, публикуват видеоклипове, в които монтажът е нагледно и последователно описан, така че да не се допускат грешки. Защото дори да сте инвестирали в най-доброто кресло за наследника, неправилното му позициониране в интериора или погрешното поставяне на детето в него може напълно да обезсмисли всичките налични защити. Ако детето седи по посока на движение напред на втория ред, трябва винаги да предвиждате достатъчно разстояние до облегалката на предната седалка, тъй като при инцидент или рязко спиране главичката му рязко ще се катапултира напред. Затова винаги издърпвайте седалката максимално напред, когато детето седи отзад.

Неправилно поставяне

Най-сигурното място за детето е на втория ред, зад седалката на пътника до шофьора. Не само защото е по-сигурно малчуганите да се качват и слизат от страната на тротоара. Също така и родителите ще бъдат по-защитени, когато поставят или изваждат бебето отзад вдясно по посоката на движение. Трябва да бъде по-скоро изключение, когато детското столче се поставя отпред на седалката до водача. Все пак е възможно да изпаднете в ситуация, в която нямате друг избор. Но тогава е задължително да изключите въздушната възглавница. Ако това не е възможно, което не е рядкост при по-стари модели автомобили, детето задължително трябва да се вози отзад!

СЛАБО ЗАТЕГНАТ КОЛАН

Предпазният колан трябва винаги да води по указаните места. Честа грешка при много родители е пропускането на затягането му. Той трябва да стои стегнато и не трябва да се усуква. Ако не е поставен достатъчно плътно до тялото и съответно до седалката, в случай на инцидент няма да може да предпазва пълноценно. Поради тази причина след закопчаването му затегнете допълнително при нужда. Това важи както за коланите в самия автомобил, така и за интегрираните предпазни колани при детски столчета и бебешки кошнички за кола.

За да не се наранят коремчето и вътрешните органи на детето при евентуално ПТП, коланите тип точка до точка за ханша трябва да покриват действително бедрената кост. Също така коланите за раменната част на тялото трябва винаги да се адаптират в съответствие с ръста на детето. При използване на триточков колан той следва да минава покрай ключицата, а не през рамото или прекалено близо до врата и шията.

И задължително съблюдавайте метеорологичните условия: в студените месеци винаги предварително събличайте дебелите якета и други много дебели дрехи на децата. Препоръчително е бебето да се занесе в кошничката до колата покрито с одеяло и да бъде отново завито, след като сте го обезопасили надлежно с колана.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин